Konut durdurulamıyor

Konut durdurulamıyor
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı konut fiyat endeksini açıkladı. TCMB verilerine göre konut fiyat endeksi aylık bazda yüzde 9,3 oranında artarak 347,5 seviyesine yükseldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mart ayı konut fiyat endeksini açıkladı. TCMB verilerine göre konut fiyat endeksi aylık bazda yüzde 9,3 oranında artarak 347,5 seviyesine yükseldi. Bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 110 oranında artan konut fiyat endeksi, aynı dönemde reel olarak yüzde 29,7 oranında artış gösterdi.

Söz konusu dönemde konut fiyatları aylık olarak İstanbul'da yüzde 9,8, Ankara'da yüzde 9,6 ve İzmir'de yüzde 10,6 artış gösterdi.

Üç büyük şehirdeki yıllık artış ise İstanbul'da yüzde 122, Ankara'da yüzde 111,7 ve İzmir'de yüzde 105,9 oranında oldu.

2018’den bu yana sancısı artarak hissedilen ekonomik sıkıntılarla birlikte çalışan ve emekli kesimin ev bilançosundaki vahim gidişat icra verilerine yansıdı. 1 Ocak-13 Mayıs günleri arasında icra ve iflas dairelerine 3,5 milyonu aşkın yeni dosya geldi, yeni gelen dosya sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 29,1 arttı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, icra ve iflas dairelerine gelen dosya sayısındaki artışa dikkat çekerek, borçlu vatandaş sayısındaki artışa ilişkin basın açıklaması yaptı.

Vatandaşın bankalara, finansman şirketlere ve TOKİ’ye olan borcunun 1 trilyon 173 milyar liraya yükseldiğini belirten Bulut, “Vatandaş anaparayı bile ödeyemiyor; faize çalışıyor. Bankalara yılın ilk 3 aylık döneminde ödenen faiz tutarı 36,5 milyar TL” dedi.