Konut fiyatları 2024’te ne olacak?

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 7, 2024 / 10:30

Enflasyonla doğru orantılı bir şekilde konut fiyatlarında son yıllarda büyük artış gerçekleşti. Faizin yükselmesiyle birlikte konut talebi ağustos ayında belirgin bir düşüş gösterdi. 

2023’ün son günlerinde konut kredisi faizi büyük oran da arttı, vatandaş 2024 yılında konut fiyatlarının ne yçnde seyredeceğini merak ediyor.

Cumhuriyet’ten Remzi Akkök’ün haberine göre, Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ahmet Büyükduman, önümüzdeki dönemlere dair konut piyasasına ilişkin beklentilerini anlattı.

2021 yılında başlayan düşük faiz politikası ve yükselen enflasyon konut piyasasında yüksek fiyat artışlarına yol açtı.

Aradan geçen iki yılın ardından 2023 Mayıs’ta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Seçimleri’nin ardından ise politika faizinin yüzde 42,5 seviyesine çıkmasıyla birlikte konuta talebi azalttı.

Kredi faizleri tavan yaptı

Politika faizinin artışına paralel olarak konut kredisi faiz oranları da tavan yaptı.

Kamu bankalarında konut kredisi faizleri yıllık yüzde 58 seviyelerine kadar çıkarken 120 ay vadeli 2 milyon TL konut kredisinin aylık ödemesi 78 bin lirayı buldu. Vade sonunda ödenecek toplam tutar ise 9 milyon 400 bin lira civarında oldu.

Kredi faizlerinin yükselmesi konut satışlarında hem düşüşe hem de fiyat artış hızında yavaşlamaya yol açtı.

Uzun bir aradan sonra ilk kez görüldü

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, Konut Fiyat Endeksi (KFE) 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3,8 oranında arttı. Ekim ayında enflasyon ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yüzde 3,42 olarak gerçekleşti.

Konut fiyatları uzun bir aranın ardından sonra ilk kez enflasyon oranlarına paralel yükseliş kaydetti.

Konut satışları ise kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 azaldı. Satışlar da 2023’ün ilk 11 ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14 düştü.

İpotekli konut satışları olarak adlandırılan kredili konut satışları ise kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 68 düşüş kaydederken toplam konut satışları içerisinde ipotekli satışların payı sadece yüzde 5,6 olarak gerçekleşti.

2023 Ocak-kasım döneminde gerçekleşen kredili konut satışları da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 33 azaldı.

Konut fiyatları gerileyecek mi?

Milyonlarca yurttaş ise önümüzdeki dönemlerde konut fiyatlarının seyrini merak ediyor. Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, 2024’te konut piyasasına ilişkin beklentilerini anlattı.

Ahmet Büyükduman, yüksek enflasyonist ortamda varlık fiyatlarının düşmesini beklemenin mantıklı olmayacağını belirterek şunları kaydetti:

“2024’te konut fiyatlarında düşüş beklemiyorum. Bunun iki sebebi var. Yüksek enflasyonist süreçteyiz ve bu ortamda cari fiyatların gerilemesini beklemek mantıklı değil. Ancak önümüzdeki dönemde fiyatlardaki değişimin aylık enflasyonun altında kalma ihtimali çok yüksek. Piyasada bunun sinyalleri de verilmeye başlandı. Konut fiyat enflasyonu aylık TÜFE’nin birkaç puan altında seyredecektir ve reel olarak fiyatlarda gerileme yaşanacaktır.”

‘Emlak balonu patlayacak’ gibi söylemlerin gerçekçi olmadığının altını çizen Büyükduman yüksek faiz ortamının da konut piyasasında krize veya çöküşe yol açmasını beklemediğini ifade etti.

Fiyatlar iki sebepten ötürü yükseldi

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, beklentisinin nedenlerini ise şöyle sıraladı:

“Yüksek faiz ortamının konut piyasasında kriz veya çökmeye yol açacağını sanmıyorum. Şöyle ki, ‘balon fiyat’ olarak nitelendirilmesede konut fiyatlarının şişkin olduğuna dair göstergeler var. Bunun altında yatan sebepler arasında ise ekonomik ve demografik temeller var. Balon fiyatlar tanım gereği psikolojik faktörlerden kaynaklanır. Mevcut fiyatın gelecekte daha da artacağı beklentisiyle fiyatların yükselmesi balon kavramını oluşturur. Eğer piyasada fiyat artışını destekleyen olgular var ise bu balon fiyat anlayışını oluşturmaz. Mesela faiz oranı düşüktü, fiyatlar yükseldi şimdi de faiz oranı yüksek ve o yüzden fiyatların gerileyerek tepki vermesi normal. Bu konut balonu patladı anlamına gelmez sadece fiyatlarda bir düzeltme yaşandığını gösterir.”

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top