KÖPEKSEVERLERE KARŞI HAVRİTACILAR KAYBETTİ

KÖPEKSEVERLERE KARŞI HAVRİTACILAR KAYBETTİ
Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet sitesi ve uygulamaları olan ‘Havrita’ya erişim engeli getirdi. Uygulamanın sokak köpekleri yanında onları korumaya çalışanları...

Ankara 1’inci Sulh Ceza Hakimliği, sokak köpeklerinin harita üzerinde yerini gösteren internet sitesi ve uygulamaları olan ‘Havrita’ya erişim engeli getirdi. Uygulamanın sokak köpekleri yanında onları korumaya çalışanları da hedef gösterdiği iddia edilmiş, bu durum sosyal medyada büyük tepkiye neden olmuştu. İddialara göre Havrita uygulaması, sokak köpeklerinin yerini işaretliyor, ardından birileri gidip o hayvanları katlediyordu. Bu uygulama ve internet sitesi sosyal medyada duyulunca aralarında birçok ünlü isminde yer aldığı hayvanseverleri ayağa kaldırdı.

İŞARETLİYOR VE ÖLDÜRÜYORLAR
Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği avukatı Muhammed Yusuf Damnalı, ‘Havrita’ sitesi ve sosyal medya hesaplarından kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifade ve görüntüler kullanıldığı gerekçesiyle siteye ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesini talep etmişti.

İstanbul Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Gülsaniye Ekmekçi, «Antalya Muratpaşa’da çok sayıda işaretleme yapıldığını, işaretlenen bir parkta 8- köpek zehirlendiğini söylemişti. ‘’Bu işaretlemeler iyi niyetli değil çünkü işaretlenen yerde aynı gün ya da ertesi gün köpek öldürme vakaları duyuyoruz’’ dedi.

YENİ KÖPEK ÖLÜMLERİ
Antalya Muratpaşa ilçesi Meydankavağı Mahallesi’nde 15 gün önce başlayan ve 30’u bulan köpek ölümlerinin ardından dün, bu kez Konyaaltı ilçesi Uncalı Mahallesi 1289 Sokak’taki ormanda 9 köpek ölü bulundu, 20’si yavru 25 köpek ise ortadan kayboldu. Mahalleli, köpeklerin ortada olmadığını ve alanda çok sayıda kemik ile cerrahi eldiven olduğunu gördü. Ormana da giren mahalleli, burada köpek ölüleri ile karşılaştı. Durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildiren mahalleli, sosyal medyada da örgütlendi. İhbar üzerine bölgeye polis ve zabıta ekipleri sevk edildi.

HEDEFİMİZ KÖPEK ÇETELERİ
Havrita ve Başıboş Köpek Sorunu Platformu’nun sözcüsü Avukat Devrim Koçak ise, ‘’Sahipsiz köpeklerden kaçarken kamyon altında kalan 10 yaşındaki Mahra Melin Pınar’ın ölümünün ardından, Başıboş Köpek Sorunu Platformu’nun hayata geçirdiği bir uygulama bu. Sokaklardaki sahipsiz köpek saldırısına maruz kalıp hayatını kaybeden çok sayıda mağdur/ailesi var. Ama çoğu ‘hayvan düşmanı’ olarak yaftalandığı için seslerini duyuramıyor. Platformun amacı mağdurların bir araya gelmesi. 2019’da çeteleşen başıboş köpeklerden korunmak amacıyla bir gönüllümüz köpek çetesi/saldırısı olan yerleri haritadan işaretlemeye başlamıştı, İş Havrita ’ya kadar vardı.

‘’Diyelim bir köpek sürüsünü gördünüz ya da saldırıya uğradınız. Fotoğrafını çekiyor, konum belirliyor ve sisteme yüklüyorsunuz. Haritaya girenler de nerede köpek sürüsü ya da saldırı olduğunu görüyor. Parçalanarak köpek tarafından yenilen çocuklar var. Biz insanları da seviyoruz.‘’ Koçak, resmî kurumlar tarafından en son Ankara’da 90 bin, İstanbul’da 128 bin 900, İzmir’de de 450 bin sahipsiz köpek olduğunun açıklandığını aktardı.