KORKUNÇ VE ÇİRKİN… ÖYLEYSE İYİ.

Son Güncellenme Tarihi: Ekim 20, 2021 / 10:37

Her dönem kendi tutkularının peşinde koşan ressam ve heykeltıraş Vecdi Candemir, bu kez Dark Art-Karanlık Sanat ürünü eserleriyle sanatseverlerin karşısına çıkıyor. Crazy Heads Çılgın Kafalar sergisi Candemir’in kendi deyimiyle “uçuk-kaçık” gerçek üstü külliyatının yeni bir sayfası olarak açılıyor. Hurdacılardan, antika pazarlarından toplanan plastik, ahşap ve metal parçaların yeniden şekillendirilmesiyle oluşan Çılgın Kafalar Sergisi 23 Ekim Cumartesi günü Ankara Kova Art Space’de açılıyor.

İlk sergisini gerçeküstücü çizgide 1974 yılında açan Candemir, yıllar içerisinde çizgisini hiç değiştirmeden 16 ayrı sergiyle sanatseverlerin karşısına çıktı. KUŞLAR-BAYKUŞLAR-BAYANKUŞLAR serisiyle ses getiren Vecdi Candemir bu kez sergi için Ankara’yı seçti.

Bir dönem resim dışında üç boyutlu işlere ilgi duymaya başlayan sanatçı, antika ahşap ve metal parçaları kullanarak tasarladığı gerçeküstü ve steampunk akımı yapıtlarını, “DUVAR ÜSTÜ TAKINTILAR “ adıyla İstanbul’da sergilemişti.

Zaman zaman uzun sessizliklere gömülen Candemir’i ünlü ressam Kayıhan Keskinok şöyle tanımlıyor: “ Vecdi Candemir, oyun oynar gibi resim yapar, disiplinsiz. Canı ne zaman isterse o zaman geçer tuvalinin başına…”

Bu kez Candemir’in canı bizleri korkutmak, irkiltmek, ürkütmek istemiş. Karanlık Sanat-DARK ART akımını tercihini ise şöyle anlatıyor:
“Gerçeküstü ve fantastik kurgularla dolu bir yaşantım oldu hep, uçuk kaçık işler ürettim. Başkalarına değil kendime göre işler yaptım. Her zaman çok sevildiler ama az satın alındılar çünkü aykırı, hatta tedirgin edici işlerdi hepsi. Gerçeküstünün özü de o zaten…”

Ülkemizde son yıllarda takipçileri artan DARK ART’ı “sürrealist elementleri kullanarak sanatçının kendi duygu ve düşüncelerini, tutku ve korkularını iletmesi” olarak tanımlıyor Candemir, “İçgüdülerimizi ve insanlığın yırtıcı doğasını öne çıkaran eleştirel ve protest bir sanat akımıdır” diyor.

Karanlık sanat sanıldığından çok daha eskilere dayanan bir akım; 15. yüz yıl ressamlarından Hans Nemlig ve Hieronymus Bosch, barok akımın en önemli ressamlarından Caravaggio ve hepimizin aşina olduğu isimlerden Goya ve Dali‘de eserleriyle karanlık sanat akımının öncülerinden.

Ankara’da kendi atölyesinde çalışan Candemir’in Dark Art eserlerinin yurt dışından, özellikle Amerika’dan seveni çok. Ünlü korku magazin editörü Vivian Quentiro tarafından sergide yer alacak Çılgın Kafaları anlatın 10 dakikalık bir tanıtım filmi hazırlanıyor. Kanadalı editör Kevin Scott ise Candemir’ir eserlerinin bir numaralı takipçisi.

Kendisini “Ben eğlenceli, komik âdemim” diye tanımlamayan bir başka heykeltraş Sedat Örsel bile Crayz Head’leri sevmiş; “Öcülü işler bana göre değil, buna rağmen korkuya plastik sanatlar tarafından yaklaşan bu eserleri görmeye gideceğim. Çünkü insanoğlu bu; korkuyu da çok seviyor” diyor.

Sergide yer alan 30’dan fazla Çılgın Kafa çeşitli atık malzemelerin bütünleşmesiyle ortaya çıkıyor. Hurdacılardan, antika pazarlarından toplanan plastik, ahşap ve metal parçalar, eritme ve yakma dahil her türlü teknik kullanılıp bir araya getiriliyor, ardından renklendiriliyor. Vecdi Candemir “İşe yaramaz denilerek bir köşeye atılan malzemeleri tekrar hayata döndürmek çok güzel” diyor.

Bu eserlerin başarılı olmasının ölçütü ise yeteri kadar tedirginlik verici olması. Ne kadar korkunç, çirkin ve rahatsız ediciyse o kadar iyidir, başarılıdır.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden 1985 yılında mezun oldu. Gazetecilik kariyerine üniversite yıllarında muhabir olarak Cumhuriyet Gazetesi’nde adım attı. UBA Haber Ajansı’nda önce muhabirlik sonra Genel Müdürlük yaptı. Yeni Gündem Haber Dergisi ve Tempo Haber Dergisi (Ankara Haber Müdürü) kuruluşlarında yer aldı. 4 yıl süreyle Kanal D Ankara Haber Müdürlüğü’nün ardından, CNBC-E Tv kurucu kadrosunda Ankara Haber Müdürü olarak yer aldı. 1999-2009 yılları arasında NTV Tv Ankara Haber Müdürlüğünü üstlendi. Sezgin, 2009-2013 yılları arasında TRT TÜRK’ü kurdu ve genel yayın yönetmenliğini yaptı. 2013 yılından bu yana Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu İletişim Programı’nda Takım Lideri olarak görev yapıyor.
Sezgin, 1980 Darbesi öncesinde yaşanan siyasi cinayetleri ele alan “Aydınlatılmamış Cinayetler” (İletişim Yayınları, İstanbul, 1987) kitabının yazarıdır.
Ümit Sezgin, Daimi Basın Kartı sahibi olup, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Parlamento Muhabirleri Derneği üyesidir. 2003 yılından bu yana Fenerbahçe Spor Kulübü Kongre üyesi olan Ümit Sezgin, Ankara Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği AFİDER Başkan Yardımcısıdır.

Scroll to Top