Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Koronavirüs küresel otomotiv sektörüne de büyük darbe vuruyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (Covid-19) otomotiv sektörüne de büyük darbe vurmuş durumda. Uluslararası dev fuarlar, lansmanlar ve tanıtımlar iptal edilip, ertelenmeye başlarken salgının devam etmesi halinde tedarik ve lojistik problemlerinden dolayı üretimin ve satışların da duracağından endişe ediliyor.

BİLİNDİĞİ gibi Çin’in ardından virüsten en çok etkilenen ülke olan ve karantinaya alınan İtalya’da otomotiv üretimi neredeyse tamamen durmuş durumda. İtalyan Fiat, ülke çapındaki 4 fabrikasında üretimi durdururken,Lamborghini de üretimi geçici olarak ara verdiğini açıkladı. Ülke de şu anda sadece Ferrari’nin üretime devam ettiği belirtiliyor.

STOK BİTİNCE NE OLACAK

Kuşkusuz küresel otomotivdeki durum sadece Çin ve İtalya’daki salgın vakaları ve buna bağlı fabrikalarla sınırlı değil. Tüm dünyada hızla yayılan virüsün etkisiyle, ülkeler arasında uçuşlar neredeyse tamamen durdurulurken, denizden taşımacılık da sekteye uğramış durumda. Türkiye başta olmak üzere Avrupa’daki otomotiv fabrikalarında üretimler ellerindeki stoka bağlı olarak şu an devam ediyor gibi gözükse de,  yarın stok bitince ne olacağı konusunda kimsenin bir cevabı yok.

EN BÜYÜK İHRAÇ PAZARLARI

Diğer taraftan parça tedariki bir şekilde sağlansa bile, bu kez üretilecek araçların kime satılacağı endişesi de sektörde hâkim. Türkiye üzerinden örnek vermek gerekirse, otomotivde en büyük ihraç pazarları olan Almanya, Fransa ve İtalya ile kapılar karşılıklı kapalıyken, otomobil ihracatının da sekteye uğrayacağından endişe ediliyor. Yani şu an için tüm diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv sektöründe de bir endişe ve belirsizlik hâkim durumda.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi