Bir sergi, bir film, bir festival, bir platform ve yalnızlık
Levent Çalıkoğlu küratörlüğünde gerçekleşen “Botter Sergileri” serisinin üçüncüsü “Solo Botter: Komet” sergisiyle devam ediyor.
Sergi, 2022 yılında aramızdan ayrılan sanatçının son yapıtlarından 1967 yıllarına uzanan özel bir seçkiden oluşuyor. Komet, 1970 sonrası şekillenen eleştirel-politik figür resmi anlayışının en önemli temsilcilerinden biri. 90’ların star isimleri arasında ve kendisini tek bir sıfat ile tanımlayabilmek çok zor, zaten kendisi de tanımları sevmediği için ‘Komet’ olarak kendinin dışında bir kahraman yarattı diyebiliriz. Sanatçı, kimliğini bu şekilde inşa etti.
Komet; gerçek ile düş gücünü, ciddiyet ile kuralsızlığı, melankoli ile absürtlüğü, gizem ile şiirsel bir evreni iç içe ören sıra dışı bir ressam. Ölmeden önce son ana kadar atölyesinde üretmeye devam etti ve yarım kalan eserleri de bu sergi sayesinde gün yüzüne çıktı.
YALNIZIM…
Komet, bir röportajında; "Bu süreçte yalnız mı yaşıyorsun?" sorusuna, "Yalnızım. Çevremdeki gençlerin, mahallelinin desteğini alıyorum" yanıtını vermiş. Yalnızlık, yaratımını zirveye taşımasını sağladı diye düşünüyorum. Çünkü yaptığı resimlerle bu dünyaya iz bıraktı, şiirleri ise fırçasının yetmediği duyguları tamamladı. Sizi, yalnızlığınıza iyi gelecek ve düşündürecek bir sergi bekliyor. İBB Kültür ve İBB Miras ev sahipliğinde düzenlenen “Solo Botter: Komet” sergisini, 12 Ocak 2025 tarihinde pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında İstiklal Caddesi’ndeki Casa Botter’de ücretsiz olarak gezebilirsiniz.
BU PASTAYI YİYECEK KİMSE YOK!
Yalnızlıktan konu açılmışken bu hafta vizyona giren bir film önerim olacak sizlere; ‘En Sevdiğim Pastam’ Dokunaklı, komik, hüzünlü, duygulu, cesur ve düşündüren…
Yalnızlık, yaşlılık, yol arkadaşlığı ve hayatı sevmek üzerine tadı damağımda kalarak çıktım filmden.
Tek başına yaşayan ve yalnızlık çeken yaşlı bir kadının kendine bir hayat arkadaşı bulma çabası o kadar güzel işlenmiş ki, filmin içine girip kadının yalnızlığını gidermek istiyorsunuz. Sanırım yalnızlık yaş aldıkça patlak veren, iç sızlatıcı ve farkına vardığımız bir durum oluyor.
YÖNETMENLER FESTİVALE KATILAMADI
Filmi en sevdiğim filmler arasına aldım. İranlı senarist ve yönetmenler Maryam Moghaddam ve Behtash Sanaeeha’nın birlikte yönettikleri ikinci uzun metraj filmi olan ‘En Sevdiğim Pastam’ prömiyerini Şubat ayında Altın Ayı için yarıştığı Berlin Film Festivali’nde yaptı. Ancak yönetmenler seyahat yasağı ve cezai suçlamalar nedeniyle festivale katılamadılar.
BAĞLAN, TANIŞ, KAYNAT
Kendinizi yalnız hissetmeyeceğiniz ve kafa dengi insanlarla, isteğiniz içerikte sohbetlerde bulunabileceğiniz bir platforma götürmek istiyorum sizleri.
“Bağlan, tanış, kaynat: Bir tıkla yeni arkadaşlıklar kur” mottosuyla ‘gather now’ gecesinde İstanbul Galata’da bizler, Kurtuluş’ta bir başka masa, Bodrum, İzmir, Dalyan, Eskişehir, Berlin, Paris, Viyana dünyanın dört bir yanından insanlarla aynı masa etrafında buluşmayı başardık ve sanki onları tanıyor gibi bir duygudaydım.
İlgi alanları doğrultusunda çevrimiçi mekânlarda bir araya getirerek uzakları yakın eden ve dileyen herkesin kendi çevrimiçi mekânını açarak müdavimlerini̇ ağırlayabildiği sosyal video platformu ‘gather-in’ kurucuları arasında Memet Ali Alabora yer alıyor.
‘Gather-in’ sosyal video platformunda kendine mekan açarak, içerik oluşturanlar ile gecede sohbet ettim. Mekânlardan biri Elif Menteş’in ‘Kız Muhabbeti’ adını verdiği ortam. Elif, İngiltere’de yaşayan bir mimar ve en çok kız muhabbetini özlediği için böyle bir ortam oluşturmak istemiş.
Bir diğer mekân ise yaptığı işi platforma taşıyan Gökçe Kurtar’a ait ‘Beni de İşe Alın’ Gökçe, özgeçmiş düzenleme ve işe kabul edilme kriterleri üzerinden bir sohbet gerçekleştiriyor. Tanıdığımız isimler Ümit Alan ‘Kavramlar Tavernası’, Barış Pehlivan ile Deşifre ise mekânlarında sizlerle buluşuyor.
Kaynak:Mutlu Hesapçı