Kraliçe gömülmeden özgürlük tartışması başladı

Son Güncellenme Tarihi: Eylül 13, 2022 / 13:21

Kraliçe 2. Elizabeth’in cenazesi daha toprağa verilmeden krallığa bağlı ülkelerde özgürlük tartışmaları başladı.

İngiliz Milletler Topluluğu’na üye ülkelerden olan ve İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in devlet başkanı olarak tanındığı Yeni Zelanda’da, Başbakan Jacinda Ardern, Elizabeth’in ölümünün ardından yönetim değişikliğine ilişkin ilk kez değerlendirmede bulundu.

Cumhuriyete geçiş tartışmalarının yıllardır süren büyük bir tartışma olduğuna dikkati çeken Ardern, yönetim değişikliğinin hükümetin “yakın zamanda gündeminde olan bir şey olmadığını” ve bu konunun “aciliyetinin” bulunmadığını ifade etti.

Elizabeth’in ölümü ile ülkedeki cumhuriyet tartışmaları hız kazanırken Ardern, yönetim değişikliği ile kraliçenin ölümünü birbirine bağlı olaylar olarak ele almadığını vurguladı.

Daha önce pek çok kez yönetim değişikliğine ilişkin desteğini dile getiren Ardern, “Yeni Zelanda’nın zamanla varacağı yerin bu (cumhuriyet) olduğuna inanıyorum. Bunun benim yaşam sürem içinde gerçekleşeceğine inanıyorum” dedi.

REFERANDUMA GİDİLECEK
Elizabeth’in ölümü sonrası, Avustralya ile Karayip adası Antigua ve Barbuda’da da monarşiden ayrılıp cumhuriyet olma tartışmaları gündeme geldi. Antigua ve Barbuda Başbakanı Gaston Browne bu konuda 3 sene içinde referanduma gidileceğini belirtti. Browne referandum adımının bir hasımlık göstergesi olmadığının da altını çizdi. Browne yeniden seçilmesi halinde bu referandumu hayata geçireceğini söyledi.

Avustralya’da cumhuriyetçi olan yeni Başbakan Anthony Albanese, kendi dönemi içinde bir oylamanın gündeminde olmadığını söyledi.

İngiltere’nin yanı sıra Kral Charles 14 ülkede daha devletin başı olarak kabul ediliyor.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top