Kraliçeye veda

Kraliçeye veda
İngiltere’de 8 Eylül’de yaşamını yitiren Kraliçe II. Elizabeth, Kraliyet ailesi, 500 devlet başkanı ve hükümet temsilcisi ile 2 milyonu bulan kişinin katıldığı görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.Kraliçe için...

İngiltere’de 8 Eylül’de yaşamını yitiren Kraliçe II. Elizabeth, Kraliyet ailesi, 500 devlet başkanı ve hükümet temsilcisi ile 2 milyonu bulan kişinin katıldığı görkemli bir törenle son yolculuğuna uğurlandı.

Kraliçe için düzenlenen cenaze töreni Britanya’da 70 yıldır görülmemiş büyüklükteydi. Son olarak Kraliçe 2. Elizabeth’in babası Kral 6. George için 1952 yılında bu denli görkemli bir tören yapılmıştı.

Kral III. Charles’ın ev sahipliği yaptığı tören, Westminister Kilisesi’nde başladı. Kraliçe’nin naaşı, kiliseye top arabası üzerinde taşındı. Denizciler tarafından taşınan tarihi top arabası Kraliçe’nin babası kral 6. George’un cenazesinde de kullanılmıştı.

Kraliçe’nin tabutunun arkasında yürüyenler arasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’in oğlu Kral 3. Charles, Prenses Anne, Prens Andrew, Prens Edward, Galler Prensi William ve Sussex Dükü Prens Harry yer aldı.

Westminster Kilisesi’nde 2. Elizabeth’in her yaşı için dakikada bir olmak üzere toplam 96 çan çalınmaya başlandı. Cenaze töreni sırasında bir polis memurunun aniden yere yığılması paniğe yol açtı. O anlar kameralara da yansıdı. Polis memurunun ambulansla hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

LONDRA’DA KIRMIZI ALARM
Cenaze töreni için kent genelinde olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Güvenlik güçlerinin vardiyaları uzatıldı, izin günleri iptal edildi. Bölgeye keskin nişancılar ve polislerin yanı sıra MI5 çalışanları da yerleştirildi. Arama köpekleri, güvenlik kameraları, atlar ve helikopterler de operasyon için hazırlandı.

Westminster Abbey Kilisesi’ndeki töreninin ardından, ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kraliçe Elizabeth’in tabutu, Hyde Park’ın girişindeki Wellington Arch’a ve oradan da defnedileceği Windsor’a götürüldü. Kraliçe 2. Elizabeth’in naaşı, kaledeki St. George Şapeli’ne nakledildi ve özel aile töreniyle eşiyle birlikte defnedildi. Kraliçe’nin mezar taşında “ELIZABETH II 1926-2022” yazacak.

CENAZEYE KİMLER KATILDI
İlahilerin okunduğu ve konuşmaların yapıldığı cenaze Kraliçe 2. Elizabeth’in cenaze töreninde Türkiye’yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu katıldı.

Cenaze töreninde, Avrupa’daki Kraliyet aileleri katılıyor. Bunlar arasında Belçika, Hollanda ve İspanya kralları ve kraliçeleri var.

Daha uzaklardan ise Japonya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçesi Masako törende yer aldı.

ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael Higgins, Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, İtalya Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da törene katılan liderler arasındaydı.

Rusya, Belarus ve Suriye liderleriyse törene davet edilmedi.