Kredi Kartı Harcamaları Neyin Habercisi?

Son Güncellenme Tarihi: Mayıs 24, 2021 / 12:06

Türkiye’de koronavirüs önlemleri kapsamında 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında uygulanan tam kapanma tedbirlerinin ilk haftasında kartlı harcamalar sert bir şekilde gerilemiş.
TCMB verilerine göre 7 Mayıs haftasında kartlı harcamalarda 20,7 milyar TL ile aralık ayından bu yana en düşük haftalık hacim tecrübe edilmiş. Halbuki, bir önceki hafta kartlı harcamalar 28,2 milyar TL olmuştu. Özetle adı tam kapanma olan ama tam da kapanmadığımız sürecin ilk haftasında kartlı harcamalarda yüzde 27’lik bir düşüş olduğu görülüyor. Rakam olarak bakarsak 1 milyar dolarlık haftalık azalma var. Ciddiye alınması gerekir diye düşünüyorum. Çünkü her harcamanın bir çarpan etkisi var.
Kartlı harcamalarda en sert düşüş yaşanan grup kuyum harcamaları olmuş. Tam kapanmanın ilk haftasında yüzde 66 düşüş ile rekor kırmış. Hemen ardından yüzde 64 düşüşle mobilya dekorasyon, yüzde 58 gerilemeyle araç kiralama, satış, servis ve yedek parça grubu izlemiş.
Tam kapanmanın ilk haftasında kartla yapılan havayolu harcamalarının ise arttığı görülüyor. Verilere göre havayolu harcamaları bir önceki haftaya göre yüzde 6 artış kaydetmiş ve 425,8 milyon TL ‘ye ulaşmış. Havayolu harcamalarıyla birlikte sosyal kulüp, dernek grubu harcamaları da bir önceki haftaya göre artış gösterdi. Bu da normal, çünkü birçok dernek ve kulübün bu aylarda mali veya seçimli genel kurulları oluyor. Yıl boyu düşük seyreden üye aidat ödemeleri bu aylarda canlanıyor.
Tüketici talebindeki düşüş dikkat çekici
Yine kapanma haftasında sert düşüş olması ve bunun arkasından bir haftadan fazla kapanmanın devam etmiş olması, hatta 1 Haziran’a kadar hafta sonları sokağa çıkma yasağı olması kredi kartlarında harcamaların düşük seyretmesi ihtimalini güçlendiriyor. Yazılarımda sürekli belirttiğim gibi, zaten borç-alacak vade uyuşmazlığı olan sektörlerde bir de tüketim azalışı sebebiyle nakit akışının iyice bozulması söz konusu olabilir. Açıkçası 1 haftada 8 milyar TL’ye yakın azalış azımsanacak bir durum değil. Turizm ve döviz girdilerinde beklenenden de düşük bir seyir gerçekleşirse döviz ve faizleri bu seviyede tutmak mümkün olmayabilir. Özetle, daha radikal destek paketlerine ihtiyacımız var.
Bu arada açıklanan ÖTV zammı, enflasyonun daha uzun süre yüksek çıkacağını gösteren bir sinyal oldu. Doğalgaz zammının yaz başlarken yapılması akıllıca ama önünde sonunda fiyatlara yansıyacak elbette.

Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin; Saint Michel Fransız Lisesi’ni 1987 ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni de 1991’de bitirdikten sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamladı. 1996 yılında Doktorasını yine aynı Üniversite’de tamamlayarak ve 1997’de “doçent”; 2002 yılında ise “profesör” unvanını aldı.

1999-2003 yılları arasında İMKB Başkan Danışmanlığı, 2000 yılında TİM Genel Sekreterliği, Vergi Konseyi Üyeliği görevini yürüten Prof. Dr. Emre Alkin; Çukurova Holding, Doğan Holding, Anadolu Holding ve Altınbaş Holding’de görev yaptı. Çeşitli gazetelerde ekonomi köşe yazarlığı, TV8, SKYTÜRK, A HABER, CNNTURK, TRTHABER gibi televizyon kanallarında ekonomi yorumculuğu yapan Prof. Dr. Emre Alkin, Dünya Gazetesi’nde “Paylaşmasak Olmazdı” isimli sayfasıyla içimizdeki kahramanlara yer vermektedir.

Şu an Altınbaş Üniversitesi Rektör Yardımcısı olan Alkin, İzmir’in spor kulüplerinden Göztepe Sportif A.Ş.’de Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Futbol Federasyonu Genel Sekreterliği de yapmıştır. Temmuz 2017’den beri de Galatasaray Sportif A.Ş. Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Alkin, “Uzlaşmazlık Çözümü” konusunda şirketler ve kamu arasında ulusal ve uluslararası çalışmalara katılmaktadır. Ödeme Sistemleri, Mobil Teknolojiler, Finans ve Mali Konular ile ilgili uluslararası şirketlerde görev yapmaktadır.

Prof. Dr. Emre Alkin’in; “Risk Management”,“Finansal Aracılığın Evrimi”, “Bankalarda Risk Yönetimine Giriş”, Yalın Alpay’la birlikte kaleme aldığı “Dünden Bugüne Gaziantep”, “Her Şey Ekonomi Değil” , “Paylaşmasak Olmazdı”, “Fikret Mualla’nın Sanatı” ve 2017 yılının en iyi iş kitabı seçilen “Olaylarla Türkiye Ekonomisi” isimli, biri İngilizce olmak üzere sekiz kitabı bulunmaktadır. Ayrıca insan ilişkilerinin dünden bugüne evrimi üzerine yazdığı “Seve Seve Aldattım” isimli kitabı da bu yıl çok satan kitaplar arasında yer almıştır.

Prof. Dr. Emre Alkin, iki çocuk babası olup, Türkçe, İngilizce ve Fransızca konferanslar vermektedir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top