Kredi ‘müjdesi’ alkışlanmayan Nebati’den sanayicilere: Akşam uyuşukluğu… Daha ne istiyorsunuz

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 29, 2022 / 06:35

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) olağan meclis toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Faizi %9’a kadar düşüreceğiz 150 milyar lira kredi vereceğiz” dediği iş insanlarından karşılık bulamayınca “gözlerindeki ışıltıyı” kaybetti! Nebati, iş insanlarına, “Size verdiğimiz bir krediden bahsediyorum. Akşam uyuşukluğu… Yüzde 9’a kadar, daha ne istiyorsunuz” diye seslendi. İş insanları alkışlamak zorunda kaldı.

NEBATİ’YE GÖRE İŞLER İYİ
Nebati, açıklamasında ekonomiye övgüler yağdırdı: “Sanayi üretimi ilk iki ayda yıllık bazda yüzde 10,7 arttı. İlk çeyrek ihracatı yıllıklandırılmış olarak 235,6 milyar dolara yükseldi. Şubat itibariyle toplam istihdam 30 milyon kişiyi aşarak rekor kırdığı, işsizlik oranının yüzde 10,7’ye geriledi. Öncü göstergeler büyümenin 2022’nin ilk çeyreğinde yıllık olarak yüzde 6-7 oranında gerçekleşeceğine işaret ediyor. Çarklar dönüyor, işler iyi.”

EKONOMİDE GERÇEKLER BAŞKA
Hükümet büyüme rakamları rekor kırıyor diye övünse de ihracat gelirleri ithalat giderlerinin çok çok altında çünkü Türkiye’nin ihracatı ithal hammaddeye bağımlı. Yani ihracat maliyeti çok yüksek ama yüksek kurlar nedeniyle satış fiyatı çok düşük. Cari denge olumsuz anlamda rekor kırıyor, rekor açık veriyor. Her geçen gün artan enflasyonla birlikte yoksullukta da rekorlar kırılıyor. 2013’te 12 bin 582 dolara kadar çıkan kişi başına düşen milli gelir ki Türkiye 17’nci büyük ekonomi sıralamasına kadar çıkmıştı ancak şimdi 8 bin 500 dolara kadar indi. IMF verilerine göre Türkiye artık resmen ekonomik büyüklükte 21’inci sıraya inerek G20 listesinden de gerçekte çıkmış oldu..

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top