Kredi ucuzluyor erişim zorlaşıyor

Kredi ucuzluyor erişim zorlaşıyor
Finans zirvesinde Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’den sonra konuşan Türkiye İş bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son dönemde BDDK ve Merkez Bankası’nın attığı makro ihtiyati adımları eleştirdi, “Alınan makro ihtiyati tedbirlerle...

Finans zirvesinde Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’den sonra konuşan Türkiye İş bankası Genel Müdürü Hakan Aran, son dönemde BDDK ve Merkez Bankası’nın attığı makro ihtiyati adımları eleştirdi, “Alınan makro ihtiyati tedbirlerle birlikte artık biz ekonomi modelinin desteklediği sektörleri bile destekleyemeyecek noktaya geldik. Faiz oranlarının indirilmesi ne açıdan size yarar, krediye daha ucuza erişebiliyorsanız. Eğer kredi fiyatı ucuzlamasına rağmen krediye erişim zorlaşıyorsa bunun kimseye bir faydası yoktur” dedi.

“Mühim olan rafta duran kredi faizlerini indirmekse amaç evet faiz iniyor ama eğer o krediyi erişilebilir kılmak ve üretime yatırıma döndürmekse bu konuda sorunlarımızın olduğunu ifade edeyim” ifadelerini kullanan İş Bankası Genel Müdürü, makro ihtiyati tedbirlerin yeni ekonomi modelini destekleyecek şekilde bir an evvel kaldırılması ve gevşetilmesi gerektiğini söyledi.

Ve enflasyon
Hakan Aran, enflasyonla büyüme modeline de itiraz etti, “Yüksek enflasyon olduğu dönemlerde büyümenin ne kadar sağlıklı olduğu da tartışılır. Eğer yüksek enflasyon ile büyüme beraber gidiyorsa bu geniş kitlelerin yoksullaşması, gelir dağılımı adaletsizliğinin, toplumsal gerilimlerin, bölgesel dengesizlikleri artması, çevrenin tahrip olması anlamına gelebilir” diye konuştu. Hakan Aran enflasyonla büyümenin gelecek kuşakların elinden büyüme imkanlarının alınması anlamına da gelebileceğini belirtti, “O yüzden sektör olarak görevimiz salt büyümeyi değil, sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı desteklemek olmalıdır” dedi.