Kremlin: “Tahıl ihracat limanı vurulmadı”

Kremlin: “Tahıl ihracat limanı vurulmadı”
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Odessa Limanı’ndaki askeri altyapıya yapılan atışların ‘gıda anlaşmasının’ hükümlerinin uygulanmasında yer alacak altyapıyla ilgili olmadığını ve Ukrayna tahılının çıkarılmasını...

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Odessa Limanı’ndaki askeri altyapıya yapılan atışların ‘gıda anlaşmasının’ hükümlerinin uygulanmasında yer alacak altyapıyla ilgili olmadığını ve Ukrayna tahılının çıkarılmasını etkileyemeyeceğini, etkilememesi gerektiğini söyledi.

Basın mensuplarının bu operasyonun gıda anlaşması üzerindeki olası etkisini sormasına cevaben Peskov, “Bu (operasyon), sadece askeri altyapıyla ilgili. Bunun, anlaşmaların uygulanması ve tahılın çıkarılması için kullanılacak altyapıyla hiçbir ilgisi yok. Bu nedenle, bu durum tahıl çıkarma sürecinin başlamasını hiçbir şekilde engelleyemez ve engellememeli” ifadelerini kullandı.

Kremlin Sözcüsü, BM’nin İstanbul’da imzalanan gıda anlaşması kapsamında Rus tahılı ve gübresinin ithalatı önündeki dolaylı kısıtlamaları kaldırma yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Rus tahılı ve gübresinin ithalatı önünde doğrudan kısıtlamalar bulunmadığını, mevcut kısıtlamaların tamamının dolaylı olduğunu kaydeden Peskov, söz konusu kısıtlamaların uluslararası pazarlar için, özellikle de açlığın aleni hale gelmeye başladığı dünyanın bazı bölgeleri için son derece gerekli olan sevkiyatların tam teşekküllü olarak yapılmasını engellediğini vurguladı.