“Kremlin’in kalemşörleri var” iddiası

“Kremlin’in kalemşörleri var” iddiası
Yıllar boyunca Rusya parlamentosunun içindeki isimler tarafından yönetilen Kremlin bağlantılı bir grubun Moskova'nın politikalarını Avrupa'ya yayması için aralarında Türkiye de bulunan ülkelerden çeşitli isimlere para verdiği...

Yıllar boyunca Rusya parlamentosunun içindeki isimler tarafından yönetilen Kremlin bağlantılı bir grubun Moskova'nın politikalarını Avrupa'ya yayması için aralarında Türkiye de bulunan ülkelerden çeşitli isimlere para verdiği iddia edildi.

T24’ün haberine göre, Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), sızan e-postaları kaynak göstererek, "Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansı" isimli bir kurum aracılığıyla Kremlin bağlantılı isimlerin analist, gazeteci ve benzer meslek gruplarından isimlerle Vladimir Putin iktidarının hamlelerini uluslararası arenada aklamayı hedefleyen bir ağ kurduğunu belirtti.

E-postalara göre, Avrupalı siyasetçilere bu kurum, parlamentolarında Rusya yanlısı tasarılar sunması için para verdi. Kurumun ayrıca aşırı sağcı aktivistlere Avrupa gazetelerinde yayımlanacak Rusya yanlısı makaleler yazması için para verdiği kaydedildi.

"Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansı"nın ayrıca Rusya'nın yasa dışı şekilde ilhak ettiği Kırım'a gelmesi için Almanya, Avusturya, İtalya, Çekya ve Polonya'dan siyasetçilere para verdiği belirtildi. 

Ukraynalı "hacktivitler" tarafından ele geçirilen e-postalar, Mart 2007 ile Eylül 2017 arasında 10 yıllık bir dönemi kapsıyor. "Uluslararası Mevcut Politikalar Ajansı"nın hâlâ faaliyet gösterip göstermediği bilinmiyor.  Bulgular, 2014'ten sonra grubun koordinasyonunu Sargis Mirzakhanian isimli parlamento çalışanının yaptığını gösteriyor. 

Sızan postalarda bulunan bir Powerpoint sunumunda, grubun Türkiye'den de siyasetçilerle bağlantısı olduğunu belirttiği görülüyor. 

Bir başka sunumda, grubun farklı ülkelerde Rusya yanlısı makale ve haberler yayımlamakla övündüğü görülüyor. Sunumda, Aydınlık gazetesi yer alıyor.