Kritik öneriler belirlendi karar Cumhurbaşkanı’nın

Kritik öneriler belirlendi karar Cumhurbaşkanı’nın
Bilim Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemiz salgında en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Vakalar her kentte artmakta” dedi. Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar...

Bilim Kurulu toplantısının ardından kameralar karşısına geçen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemiz salgında en zor dönemlerden birini geçirmektedir. Vakalar her kentte artmakta” dedi. Koca’nın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
“Yeni vakaların yüzde 85’i İngiltere varyantı kaynaklıdır. Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya 9 ilde 166 kişide görülmüştür. Kaliforniya, New York varyantı da az olmasına rağmen tespit edilmiştir.
HASTANELERDE YOĞUNLUK ARTTI
Verdiğim bilgilerden anlaşılacağı gibi bu durum vaka sayılarını arttırmakla kalmadı hastane yoğunluğunu da arttırdı. Bir düzenlemeye gitmek durumunda kalabiliriz. Yakın zamanda, yerli aşı üretimiyle toplum bağışıklığını gerçekleştireceğiz.
“18 MİLYON DOZDAN
FAZLA AŞI YAPILDI”
Şu ana kadar 18 milyon dozdan fazla aşı yapılmıştır. 2. doz aşısını olanlar 7,5 milyonu bulmuştur. Türkiye, dünyada en çok aşı yapan 6. ülkedir. Halen yüzde 23.6 oranında 65 yaş üstü vatandaşımız aşısı tanımlandığı halde yaptırmış değil. Sağlık çalışanlarında aşılama oranı yüzde 86.
TAM KAPANMA
OLACAK MI?
Bilim Kurulu Ramazan’ın başlamasıyla birlikte tedbirler konusunda kapsayıcı bir şekilde hazırlık yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında kabine toplantısı var. Bu kapsayıcı alternatif önerileri sunmuş olacağız. O çerçevede sayın Cumhurbaşkanımız alınan kararları uygun gördükleri halde açıklarlar.
Erişkin yoğun bakımda doluluk oranı yüzde 71.3. Yüzde 80’in üzerinde olan iller Sinop, İzmir, Çanakkale, Bartın, Edirne ve Rize.
Sputnik aşısı için Rusya ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda az miktarda Sputnik aşısının Türkiye’ye gelebileceğini söyleyebilirim. Uğur Hoca (Biontech aşısı), ‘Haziran ayı için 30 milyon doz aşıyı şimdiden söz verebilirsin’ dedi.
Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun 30-35 yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum.
Önümüzdeki dönemde aşı pasaportunda Sinovac aşısı olmayacağını düşünmeyin. Çin hükümetinin müracaatı ve yayında söz konusu olduğu için bu sorun olmayacak.”
Bakan Koca ayrıca, bir gazetecinin “Artan vakaların sorumlusu gerçekten tedbir almayan vatandaş mı?” sorusuna, “Sorumlu hepimiziz, 84 milyon. Bilim Kurulu başından beri bu salgının, bulaşın nasıl olduğunu hep anlatageldi” diye yanıt verdi.

rusya’dan hazirana kadar turist yok

Rusya, vaka sayılarının artması nedeniyle 15 Nisan - 1 Haziran arası Türkiye’ye uçuşları askıya aldı. Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, İstanbul’a haftada iki seferle sınırlı olmak üzere uçuş yapılabileceğini duyurdu. Golikova, Rusya vatandaşlarının sağlığını korumanın bir öncelik olduğunu vurgulayarak, tur operatörlerine Türkiye tur satışlarına ara vermelerinin önerildiğini de ifade etti.
Bilim Kurulu sonrası karara ilişkin açıklama yapan Bakan Koca, “Rusya’da mevkidaşımla görüşmüştüm. Heyet göndereceklerini; Muğla, İzmir, Aydın gibi bölgelerde aldığımız tedbirleri görme noktasında incelemeler yapacaklarını belirttiler. Sertifikasyon ve aldığımız tedbirleri gördükleri takdirde daha farklı karar alacaklarını söyleyebilirim” dedi.