Krizi Lozan’a bağladı

Krizi Lozan’a bağladı
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk yayınında Doğu Akdeniz krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Lozan Antlaşmasına gönderme yaparak “Meis’i İtalyanlara vermişiz, onlar da Yunanistan’a vermiş....

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu CNN Türk yayınında Doğu Akdeniz krizine ilişkin açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, Lozan Antlaşmasına gönderme yaparak “Meis’i İtalyanlara vermişiz, onlar da Yunanistan’a vermiş. Yanı başımızdaki adaları vermişiz, geçmişteki anlaşmaları büyük bir başarı öyküsü diye bize ders kitaplarında ilkokulda anlatmaya çalıştılar bizlere ama maalesef işte görüyoruz” dedi.
‘ORUÇ REİS GERİ DÖNECEK’
Yunanistan’ın maksimalist davranışlarından vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, “Yunanistan önkoşul koymaya başladığı zaman bizim de önkoşullarımız var. Bizim de ortaya koyacağımız tezlerimiz ve taleplerimiz var. Yunanistan’da koşullarımızı yerine getirmek zorunda.” dedi. Bakan Çavuşoğlu tekrardan, Oruç Reis’in bakım ve ikmal gerekçesiyle limana çekildiğini, işlemler bitince geri döneceğini söyledi.
‘YUNANİSTAN ADALARI SİLAHLANDIRIYOR’
Türkiye’nin Sakızadası’nın silahlandırılmasına ilişkin yayınladığı NAVTEX’e açıklık getiren Çavuşoğlu, “Yunanistan orada bir askeri tatbikat yapacağını ilan etti, biz de bunun hukuksuz olduğunu ifade ettik, Yunanistan’ı uyardık” dedi. Çavuşoğlu Yunanistan’ın adalara ağır silahlar ikmal ettiğini söyledi.
Çavuşoğlu, Fransa’nın tansiyonu yükselten hamlelerini ise, “ Onlar silah satmaya çalışıyorlar, hem Libya’da hem Yunanistan’a silah satmak istiyorlar. Silah şirketleride eski Savunma Bakanı’nın şehrinden” dedi.
‘YUNANİSTAN AB’Yİ REHİN ALIYOR’
Bakan Çavuşoğlu, arabuluculuk yapmaya çalışan Almanya için ise, “Almanya başta olmak üzere Türkiye’ye yönelik bir yaptırımı istemiyorlar karşılar. Ama en nihayetinde tercih etmek zorunda kalırlarsa üye dayanışmasıyla Yunanistan’ı seçerler. Yunanistan Rum kesimiyle beraber ‘Siz bizim kararlarımız desteklemezseniz Belarus tasarısına veto vereceğiz.’ AB’yi rehin alıyorlar” dedi.