Küçük hesap

Küçük hesap
2020 yılı bütçe açığının 239 milyar liranın altında gerçekleştiğini ve tasarruf sağlandığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’a ekonomistlerden çarpıtma eleştirisi geldi.Bakan Lütfi Elvan Twitter hesabından,...

2020 yılı bütçe açığının 239 milyar liranın altında gerçekleştiğini ve tasarruf sağlandığını söyleyen Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’a ekonomistlerden çarpıtma eleştirisi geldi.
Bakan Lütfi Elvan Twitter hesabından, 2020 yılı bütçe açığına ilişkin değerlendirme yaptı. 2020 yılı bütçe açığının hedeflenen 239.2 milyar liranın altında 172.7 milyar lira olarak gerçekleştiğini söyleyen Elvan, 66.5 milyar lira tasarruf sağlandığını belirtti.
Salgınla mücadelenin ihtiyaç göstereceği alan dışında, mali disiplinden “asla taviz verilmeyeceğini” söyleyen Elvan, “Enflasyonla mücadele politikalarıyla uyumlu kamu maliyesi politikaları devam edecek” ifadesini kullandı.
2021 yılı bütçesini iyileştirecek “kalıcı tedbirler alındığını” belirten Elvan, bu çerçevede, 2021 yılı bütçe açığının yüzde 3,5 olarak hedeflendiğini kaydetti.
UĞUR GÜRSES: BU NASIL BİR ÇARPITMA
Elvan’ın açıklamalarına bazı ekonomistler Twitter’dan tepki gösterdi. Ekonomist Uğur Gürses, “Bu hedeflendiği söylenen 239 milyarlık bütçe açığı, Eylül 2020 sonunda açıklanan YEP tahmini. Hedef ise 2020 başındaki bütçe kanunu ile belirlenen 138 milyar TL idi. Bu nasıl bir çarpıtma? Ayrıca 10 milyon işsiz ve iş başında olmayan kişi varken bütçe açığı tahmininin altında kalmakla övünülecek bir durumda değiliz” paylaşımını yaptı.
CÜNEYT AKMAN: OLUR O KADARCI HESAP HATASI
Ekonomist, gazeteci Cüneyt Akman da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Maliye bakanımız sorumlu olduğu bütçe hedefini bi 100 milyarcık şaşırmış. E, olur o kadarcık hesap hatası…” ifadelerine yer verdi. Akman, “AKP 3 yılda bütçe açığını 4 kata çıkartmış. Sormak hakkımız bütçe açığını 3 yılda 4 kata yükseltirken kimleri beslediniz? Üç yılda bütçe açığını 4›e katlayan ekonomi yönetimi bir de vatandaşla alay eder gibi bütçede ne kadar başarılıyız diye caka satmıyor mu! Olacak iş değil. Rakamlar konusunda yanlış rakam söylemekteki ciddiyetsizlik cabası” ifadesini kullandı.