Kulis: Şimşek, faizi 18 ay içinde yüzde 25’e çıkarmak istiyor, Erdoğan henüz ikna olmadı

Son Güncellenme Tarihi: Haziran 1, 2023 / 16:54

Seçimlerin ardından gözler yeni açıklanacak kabinedeyken, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonominin başına getirmeyi düşündüğü Mehmet Şimşek’le faiz konusunda anlaşmaya varamadığı öğrenildi.

Middle East Eye’dan Ragıp Soylu’nun haberine göre Erdoğan’ın yeniden ortodoks ekonomi politikalarına dönmesinin uzun süredir yüksek seyrede büyüme rakamlarını olumsuz etkileyeceği belirtirken, mevcut ekonomi politikalarıyla devam edilmesinin yüksek enflasyon ve olası ödemeler dengesi kriziyle sonuçlanacağı analizleri yapılıyor.

Haberde belirtilen detaylara göre Erdoğan ve Şimşek, pazartesi günü görüştü ancak henüz bir anlaşmaya varılmadı. Konuya yakın bir kaynak, “Cumhurbaşkanı, düşük faiz konusunda gerçekten çok katı. Erdoğan ve Şimşek her konuda anlaşabilir ama faizlerin artımı sorun olmaya devam edecek” diye konuştu.

“Şimşek faizi 18 ay içinde yüzde 25’e çıkarmak istiyor”

Aynı kaynak eski Maliye Bakanı’nın yeni bakanların kendi görüşüne yakın olmasını talep ettiğini belirterek Erdoğan ve Şimşek arasındaki görüşmeyi şu sözlerle anlattı:

“Mehmet Şimşek, para politikasında en az 18 ay boyunca özgür olma konusunda Erdoğan’ı ikna etmeye çalışıyor. Şimşek, iş dünyasını çok olumsuz etkilemeyecek kademeli faiz artırımları önerdi. Şimşek, faizleri 18 ay içerisinde mevcut yüzde 8,5 seviyesinden yüzde 25’e kadar çıkarmak istiyor.”

Ancak Erdoğan’ın önerileri kabul etse bile Mehmet Şimşek’in planına uzun süre sadık olacağı yönünde endişeler olduğu belirtildi. Haberde, 2024 yılında yapılacak yerel seçimlere vurgu yapıldı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top