Kültür yaşamına “DEVA” planı

Kültür yaşamına “DEVA”  planı
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde bugün 15’inci eylem planı olan “Kültürel Atılım Eylem Planı”nı açıkladı.Babacan, gençler için “Kültür Kart” uygulaması getireceklerini belirterek...

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, partisinin genel merkezinde bugün 15’inci eylem planı olan “Kültürel Atılım Eylem Planı”nı açıkladı.

Babacan, gençler için “Kültür Kart” uygulaması getireceklerini belirterek özetle şunları söyledi:
“İşte elimde, kültür ve sanat alanında neler yapacağımızı, takvimiyle bütçesiyle detaylandırdığımız eylem planımız. Ülkemiz için hayırlı olsun. Öyle bir alan ki kültür sanat ne ele avuca gelen bir iş yapıldı bugüne kadar ne de ileriye doğru iyi bir planlama programlama yapılabildi. İlk defa biz bunu bugün Türkiye’ye kazandırıyoruz.

BASKICI ZİHNİYETİ BİTİRMEK ZORUNDAYIZ
Biz, sadece iktidar değişimini değil, zihniyet değişimini de hedefliyoruz. Baskıcı, sansürcü, otoriter zihniyeti bitirmek zorundayız. ‘Demokrat zihniyetin’ inşası ile kültür ve sanat alanında da güçlenmek zorundayız. Sansürün olmadığı, konuşmanın yasaklanmadığı, ülkemizdeki tüm dillerin korunduğu bir zihniyetten bahsediyorum. Kültürel mirasımızın talan edilmesinin önüne geçecek bir zihniyet. Eylem planımızı, tüm plan ve programlarımız gibi özgürlükçü bir anlayışla hazırladık. Demokrasi işlemeyince gençler ülkeden kaçıyor. Demokrasi işlemeyince toplum nefes alamıyor. Nefes borumuz tıkanıyor.

KEYFİ SANSÜR UYGULAMALARINA SON VERECEĞİZ
Nefes alanlarımızdan en önemlisi de sanat ve kültür. Orası da tıkanıyor. Necip Fazıl’ı tutuklayanlar, yazdıklarını unutturabildi mi? Nazım Hikmet’i bu topraklardan gönderenler şiirlerini silebildi mi? ‘Ahmet Kaya’yı sürgüne yollayanlar şarkılarını dillerden söküp alabildi mi? Bülent Ersoy’u yasaklayanlar, bize onun sesini unutturabildi mi?

Şimdi, bugün engellenen konserlere; sözü kesilen sanatçılara bakın. Hiçbirini silmeye gücü yetmeyecek kimsenin. Sanatı ve sanatçıları engelleyen yönetim anlayışına son vereceğiz. Kimseye ‘Bunu söyleyebilirsin, bunu söyleyemezsin’ demeyeceğiz. Keyfi sansür uygulamalarına son vereceğiz.

‘KÜLTÜR KART’ UYGULAMASINI HAYATA GEÇİRECEĞİZ
18-25 yaş arasındaki gençlerin konser, festival, sergi gibi her türlü kültür-sanat etkinliklerine katılımlarını sağlamak için ‘Kültür Kart’ uygulamasını hayata geçireceğiz.
Tarihi eser ve anıt vasfı taşıyan kültürel miras yapılarımızın daha etkin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacağız. Biz, kültür varlıklarımızı ve tarihi birikimimizi koruyup, sonraki nesillere çevre ve doğa zenginliklerimizle birlikte aktarmayı hedefliyoruz.

KÜRTÇE, TÜRKÇE, ARAPÇA ŞARKILAR AYNI SAHNELERDE SÖYLENECEK
DEVA Partisi olduğu müddetçe hiçbir sanatsal, kültürel aktivite yapıldığı dil nedeniyle iptal edilmeyecek. Burayı daha da açık konuşayım; Kürtçe şarkılarla Türkçe şarkılar, Zazaca şarkılar, Arapça şarkılar, aynı sahnelerde, aynı imkanlarla söylenecek ve hep beraber zevkle dinleyeceğiz, eşlik edeceğiz.

YENİDEN EUROVİSİON’A KATILACAĞIZ
Nobel ödüllü yazarımız, Cannes ödüllü yönetmenimiz var. Hatta Eurovision ödüllü şarkıcılarımız var. Evet Eurovision. Hatırlayın 97’de Şebnem Paker ve Grup Etnik üçüncü olmuştu. 2010’da Manga grubu ikinci olmuştu. Ve hepimizin aklına kazındığı şovuyla 2003’te Sertab Erener birinci olmuştu. Değerli arkadaşlar, biz Eurovision’u önemsiyoruz. Sertab Erener’in ‘Everyway that I can’ dediği gibi, biz de her türlü çabayı gösterip yeniden Eurovision’a katılacağız. Yani kısacası, Türkiye’yi Avrupa sahnelerine geri döndüreceğiz. Yine ekrana başına oturup, Türkiye’ye verilen oyları heyecanla izleyeceğiz.

‘KÜLTÜR ELÇİLERİ’ PROGRAMINI BAŞLATACAĞIZ
Biz, her daldan sanatçımızı, uluslararası platformlara taşımak için azami gayreti göstereceğiz. Kültür ve sanat alanında yaptığı çalışmalarla öne çıkan ve kendi alanında önemli katkılarda bulunmuş isimlerin, uluslararası kamuoyunda bizi temsil etmesi amacıyla ‘Kültür Elçileri’ programını başlatacağız.

Eylem planımız oldukça kapsamlı plan. Politikalarımızın hedefinde ‘Özgür, eşit ve yaygın kültür-sanat yaşamıyla kalkınan bir Türkiye’ var. İnanıyorum ki, kültür ve sanat alanında gerçekleştireceğimiz atılım; özgür, zengin ve mutlu Türkiye hayalimize bizi daha da yaklaştıracak.”