Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

KUR VE ÖTV ARTIŞI YERLiYi DE VURDU!

Hükümet, 30 Ağustos’ta ÖTV artışıyla yerli üretimi koruyup, ithalatı önlemeyi hedeflemişti. Ancak kurlardaki bu büyük artış hesaba katılmayınca, tüm yerli modellerde fiyatlar yüzde 30’a yakın arttı.

30 Ağustos’ta gerçekleşen ÖTV düzenlemesiyle birlikte, ithal araçların payının düşmesi, yerli üretimin desteklenmesi hedeflenmiş, hükümet kanadından bu durumun cari açığa karşı bir önlem olduğu vurgusu yapılmıştı. Eylül ayında bunun sonuçları alınmış, yerli payında önemli bir artış yaşanmıştı. Toplam otomobil ve hafif ticari araç satışlarında yerli üretimin payı 20 yıl sonra yüzde 50.72’ye çıkarken, ithalatta ise gerileme yaşandı.
FİYATLARA KUR VE ÖTV ZAMMI
Ancak bu düzenleme yapılırken kimse kurlardaki artışı hesap etmedi. 30 Ağustos’tan bu yana özellikle Euro’nun yüzde 17’den fazla değer kazanması pazardaki tüm dengeleri altüst etti. Otomobil fiyatları, kurlardaki artış ve bunun üstüne ÖTV’de üst dilime çıkmasıyla yüzde 30’a yakın artarken, bu artışlardan yerli otomobiller de nasibini aldı. Kasım ayına gelindiğine kurlardaki artış fiyatlara yansıyınca gerçekler ortaya çıktı. Türkiye’de üretilen 8 modelin en az bir donanımı yüzde 80’lik dilime girerek, 280 ila 360 bin TL arasında fiyatlara ulaştı.
HANGİ MODELLER ETKİLENDİ
ÖTV artışından en çok etkilenen yerli modeller Renault Megane Sedan, Toyota Corolla Sedan, C-HR ve Honda Civic Sedan olurken daha az etkilenenler ise Hyundai i10, i20, Fiat Egea ve Renault Clio oldu. A Sınıfında yer alan Hyundai i10 hariç bu modellerin en az bir donanımı yüzde 80’lik ÖTV dilimine girmiş durumda. Megane Sedan’ın 8 farklı donanımdan 7’si, Civic Sedan’ın 5 donanımdan 4’ü, Corolla Sedan’ın 13 donanımından 6’sı, C-HR’ın ise 3 donamından 2’si yüzde 50’lik dilimden çıkarak yüzde 80’lik ÖTV dilimine girdi. Egea, yeni Clio ve i20’nin ise sadece birer donanım versiyonu yüzde 80’lik ÖTV diliminde yer aldı.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi