KÜRESEL İFLASLARDA KORKUTAN TAHMİN

KÜRESEL İFLASLARDA KORKUTAN TAHMİN
“Enerji krizi, enflasyona odaklı faiz politikası ve müdahale edilemeyen resesyonla küresel çapta ticari iflaslarda 2022'de yüzde 10, 2023'te ise yüzde 19 artış yaşanabilir”Bu tespiti yapan Allianz Trade'in Küresel İflaslar Raporu'nda...

“Enerji krizi, enflasyona odaklı faiz politikası ve müdahale edilemeyen resesyonla küresel çapta ticari iflaslarda 2022'de yüzde 10, 2023'te ise yüzde 19 artış yaşanabilir”

Bu tespiti yapan Allianz Trade'in Küresel İflaslar Raporu'nda enerji krizi, Avrupa firmaları için hükümetlerin ancak kısmen dengeleyebileceği büyük bir kârlılık şoku anlamına geldiği belirtildi.

Kârlılığa en büyük darbenin enerjiden geleceği ifade edilirken, elektrik kesintisi senaryosu durumunda Birleşik Krallık'ta 42.000, Fransa'da 18.700 ve Almanya'da 28.400 şirketin batma riskiyle karşı karşıya kalacağı tahmin ediliyor. Raporda analiz edilen ülkelerin yarısı, 2022 yılının ilk yarısında ticari iflaslarda çift haneli artışlar kaydetti.

Bu artışın üçte ikisi İngiltere, Fransa, İspanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre'deki KOBİ'lerden kaynaklanırken; ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Brezilya uzun süredir devam eden düşük iflas seviyelerini koruyor. Ticari iflaslarda en çok artış kaydeden sektörler ise ulaşım, inşaat ve imalat olarak öne çıkıyor.

2023 yılında iflasların Fransa’da yıllık yüzde 29, Birleşik Krallık’ta yüzde 10, Almanya’da yüzde 17, İtalya’da ise yüzde 36 artması bekleniyor. Önümüzdeki yıl Çin’de iflasların yüzde 15 artması beklenirken; ABD’de ise yüzde 38’lik bir artış tahmin ediliyor. Rapora göre Orta ve Doğu Avrupa’daki yükseliş eğilimi, ağustos itibarıyla iflaslarda yüzde 69 artış gösteren Türkiye’yle birlikte Bulgaristan, Romanya ve Baltık bölgesindeki artışlardan kaynaklanıyor.