Küresel ısınmaya dikkat çekmek için çıplak poz

Küresel ısınmaya dikkat çekmek için çıplak poz
Doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlı Lut Gölü’nde (Ölüdeniz) giderek belirgin hale gelen kuraklaşmaya dikkat çekmek için yüzlerce çıplak model, ünlü Musevi asıllı Amerikalı fotoğraf sanatçısı Spencer...

Doğuda Ürdün, batıda İsrail ve Batı Şeria ile sınırlı Lut Gölü’nde (Ölüdeniz) giderek belirgin hale gelen kuraklaşmaya dikkat çekmek için yüzlerce çıplak model, ünlü Musevi asıllı Amerikalı fotoğraf sanatçısı Spencer Tunick’e poz verdi.
Gerek İsrail ve gerek Ürdün’ün plansız bir şekilde tarım amacıyla gölü kullanması, çevre sorunları ve küresel ısınmayla birlikte bu gölün suları son yıllarda ciddi anlamda çekildi.

54 yaşındaki fotoğraf sanatçısı Tunick, on sene önce, kuraklık yüzünden her yıl bir metre geri çekilen bu gölün kıyılarında binden fazla çıplak modelin katılımıyla yine bir çalışma gerçekleştirmişti. Bu çalışmadan 5 yıl sonra aynı bölgeye geri dönen fotoğraf sanatçısı, çekim yaptığı yerlerde suyun çekilip sadece kum tepelerinin gün yüzüne çıkmasına tanıklık etmişti.

Aynı bölgeye yine çekim için gelen sanatçı, yaklaşık 200 gönüllü çıplak modeli turkuaz renkli göle bakan kahverengi tepenin üzerine yerleştirerek çekim yaptı. Ünlü sanatçı, bir tuz sütununa dönüştüğü söylenen Lut’un karısının İncil’deki hikayesini anımsatmak amacıyla çıplak modelleri beyaz boyayla kaplamayı tercih ettiğini söyledi.

İsrail Turizm Bakanlığı, ünlü sanatçının yol masrafı ve otel masraflarını, Arad Kenti Belediyesi ise diğer harcamaların masrafları karşılarken, çıplak çekimli fotoğraf çalışması İsrail’de özellikle muhafazakar siyasetçilerin tepkisini çekti.