Kurlardaki artış, ön satışı yapılan otomobiller için risk oluşturuyor

Son Güncellenme Tarihi: Ağustos 17, 2020 / 09:29

Otomotiv sektörünün deneyimli isimlerinden Orhan Ülgür, eylül ve ekim ayında gelecek araçlar için kaparo verilerek ön satışların yapıldığını belirterek, “Ancak kurlardaki ve faizlerdeki yükselişle kaporası verilmiş ön satışların %20-30’u iptal edilebilir” dedi.

DOĞUŞ Otomotiv ve Koç Grubu’nda uzun yıllar görev aldıktan sonra son dönemde ikinci el şirketi 2plan’ın CEO’su olarak görev yapan Orhan Ülgür hem sıfır hem de 2. el pazarına ilişkin önemli açıklamalar yaptı. Markaların ötelenen talebe bağlı eylül ve ekim aylarında satacakları araçlar için kapora aldıklarını belirterek şöyle konuştu;
ARZ FAZLAZI OLUŞACAK
“Eylül ve Ekim ayları için aracın fiyatı tam olarak bilinmeden kaporalar önceden veriliyor ve böylelikle ön satış yapılmış oluyor. Ancak döviz kurlarındaki bu yükselişe ilave olarak kredi faizlerindeki artış gelecek aracın fiyatını yükselteceği için, kaporası verilmiş ön satışların müşteriler tarafından %20-30 seviyesinde iptal edilmesine neden olabilir. Sıfır araçlarda iptal edilebilecek bu satışlara ilave olarak otomotiv sektörünün en yoğun yaşanan dönemi Kasım ve Aralık aylarında ürettirecekleri yeni araçların da gelişi ile sıfır araç arzında fazlalık yaşanabilir. Haliyle markalar bu dönemde stokları hızlıca eritebilmek ve müşteriye satabilmek için gerek fiyat gerekse düşük faizli kredi seçenekleri ile özel kampanyalar yapabileceklerdir. Markaların Haziran ve Temmuz aylarını iyi geçirmiş olmaları da Kasım ve Aralık aylarında alacakları aksiyonlar için ellerini güçlendirecektir.”
KURLAR %5-10 YANSIDI
Orhan Ülgür, ikinci el pazarı için karşı karşıya kalma ihtimali olan durumu ise şöyle anlatıyor: “Markaların Ağustos ve Eylül ayında satışları için önemli bir aksiyon alacaklarını düşünmüyorum. Bu dönemde ekonomik ve siyasal gelişmeleri izleyeceklerdir. Bu dönem, bu yüzden kur artışlarına paralel olarak ikinci el fiyatları bir miktar yukarı doğru hareketlenecektir. Çünkü markalar daha şimdiden ürünlerine kurlardaki artışı yüzde 5-10 aralığında yansıttılar. Ekim, Kasım ve Aralık ayları için şimdiden bir tahminde bulunmak zor; yukarıda bahsettiğimiz üzere bu süreçteki yaşanan gelişmeler ve markaların bu gelişmeler üzerine alacakları aksiyonlar, fiyatlar ve piyasa üzerinde etkili olacaktır.”

Özel Ortadoğu Koleji ve Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümü mezunu olan Emre Özpeynirci, Hürriyet gazetesinin otomotiv editörü ve Hürriyet Otoyaşam Gazetesi’nin yayın koordinatörü olarak 25 yıl çalıştı. 2001 yılında Reuters tarafından Türkiye’de gelecek vadeden ekonomi gazetecisi olarak seçilen ve İngiltere’de ekonomi gazeteciliği üzerine sertifika alan Özpeynirci, evli ve bir çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top