“Kürtlere karşı işbirliği” önerisini Şam reddetti

“Kürtlere karşı işbirliği” önerisini Şam reddetti
Ankara-Şam hattında yakınlaşma gündemdeyken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Esad’a, Kürtlere karşı işbirliğini de içeren bir teklif götürdüğü iddia edildi.DW Türkçe’nin haberine göre, ABD...

Ankara-Şam hattında yakınlaşma gündemdeyken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, Suriye Devlet Başkanı Esad’a, Kürtlere karşı işbirliğini de içeren bir teklif götürdüğü iddia edildi.

DW Türkçe’nin haberine göre, ABD merkezli haber ajansı Associated Press (AP) ajansı, kısa süre önce Erdoğan’ın Esad’a bir teklif ilettiğini yazdı. Suriye ile yakın ilişkilere sahip Lübnanlı bir politikacıya dayandırılan iddiaya göre Erdoğan’ın mesajı Esad’a İran aracılığıyla iletildi. Lübnanlı politikacının aktardığı bilgilere göre Erdoğan Esad’a, “Suriye ordusunun şu an Kürtlerin elindeki bölgelere geri dönmesini, Kürt milislerin Suriye doğal gaz ve petrolünü kullanmasına engel olmasını ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin Suriye’ye geri dönmesini” teklif etti.

Erdoğan’ın mesajında Türk yetkilileri Şam’a göndermeye hazır olduğunu da belirttiği, ancak Esad’ın görüşmelerin üçüncü bir ülkede yapılabileceğine işaretle bu teklifi reddettiği kaydedildi.

AP’nin ulaştığı “üst düzey bir Türk yetkili” ise İran’ın arabuluculuk yaptığı bilgisini yalanlarken mesajın içeriğiyle ilgili yorumda bulunmadı. İran’ın Türkiye’nin Suriye’deki varlığına karşı olduğuna işaret eden Türk yetkili, Rusya’nın arabuluculuk konusunda çabaları olduğunu ancak “hiçbir ilerleme sağlanamadığını” söyledi.