Kusursuz fırtına mı başlıyor?

Kürk tuzakçılarının cirit attığı, kütüklerden evlerde yaşanılan, Kanada geyikleriyle her an burun buruna gelebileceğiniz, balık tutmaya elverişli sakin bir yer.

Belki film seti gibi olan görüntüsünden, belki Sheep Dağı’nın ‘Uyuyan Bir Kızılderili'ye benzemesinden, belki de ilk kovboyların ortaya çıkışından… Bi mistik havası var sanki bu kasabanın… 

Ormanın içinde, her şeyden izole bu kasabada vahşi bir yaşam var.  Bungalovlarda kalıyorsun. Nehirden balık tutuyorsun, etrafını sıradağlar çerçeveliyor. Gölü var, kıyısında yürü istersen… Buzul mağaraları var kanyonun sonunda. Çöpünü yere atmayasın diye yerleştirilen çöp kutularının üzerinde, "Dikkat, açıkta yiyecek bırakmayın, ayılar gelebilir!" yazıyor, düşünsene.

Gezelim görelim yazısı tadında oldu böyle anlatınca da… Göl kenarında sevdiceğimle iki satır yürüyeceğiz diyorsan asla ağustos sonunu seçme derim. 

Şöyle ki…

Paul Volcker’ın başının altından çıkıyor bütün terane. Hızlı ve öfkeli olan değil. Fed’e on ikinci başkan olan Paul Volcker’dan.

1978 yılına kadar Kansas’ta yapılan, tanınmış akademisyenleri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının başkanlarını bir araya getiren, fikir jimnastiği toplantıları zinciri, Volcker’ın “Her yıl tıkıveriyorsunuz otele bizi, bari doğası düzgün, şöyle balık tutabileceğimiz bir yere gidelim” ısrarıyla bu bahsettiğim kasabaya alınıyor.

Kasabanın adı “Jackson Hole”. Gündüz sempozyumda ciddi ciddi tartışan finansçılar ve elbette onları takip eden finans basını, öğleden sonraları çoğunlukla nehirden avlanılan balığın mangalında buluşuyor. Ayyy pardon onlar “barbekü” diyorlar… :)

Yıllar önce böyle kaleme almıştım Jackson Hole’u.

Bu yıl 27 Ağustos’ta başlayacak toplantı. Ama toplantıya katılacak olanların hiç de mutlu olduğunu sanmıyorum. Çünkü sanal ortamda yapılacak toplantı. Yani üstte ceket gömlek, altta şort, öğle arasında balık tutmaya göle değil, balıklara bakmak için salondaki akvaryumun yanına gidecekler.

Buzul kanyonlarına doğru yürüyüş ve gecenin sonunda verilecek mangal partisi yerine, akşam önündeki türlüyü yiyecekler belki de.

Konular da sıkıcı, yorucu ve en önemlisi çok önemli. Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmada para politikasının geleceğine ilişkin olası sözle yönlendirmeleri merakla bekleniyor.

Hatırlayalım, bu toplantıları bu kadar meşhur hale getiren, buluttan nem kapmaya alışmış piyasanın, yapılan konuşmalardan sinyal çıkartması. Bernanke döneminin ikinci tur genişleme sinyallerini de 2012 yılında yapılan toplantıdan almıştık. Şimdi daralmanın sinyallerini arayacağız. Varlık alım programı hangi koşullarda, hangi zamanlama ile nasıl yavaşlamaya başlayacak? Faiz ne zaman artırılacak? Biz ve bizim gibi gelişmekte olan ülkeler para çıkışını nasıl durduracak?

Diğer yandan ECB ve BOE başkanları, toplantıya yüz yüze yapılacağı duyurulduğu dönemde daha önce katılmayacaklarını açıkladı.

Pandemi dolayısıyla sağlık önlemi mi? Yoksa piyasaya yeni dedikodu mu geliyor?

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mine Uzun Arşivi