Kuzen Soylu yine gündemde

Kuzen Soylu yine gündemde
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kuzen Mehmet Soylu’nun mayıs ayının sonunda yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği duyurulan RD Global/Invamed...

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kuzeni ile ilgili iddiaları TBMM gündemine taşıyan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, kuzen Mehmet Soylu’nun mayıs ayının sonunda yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği duyurulan RD Global/Invamed şirketinin nisan ayından bu yana 15 TL’lik medikal ürünü SGK’ya bin TL’ye sattığını ortaya koydu.
CHP’li Emir, “COVID-19 hastaları üzerinde denedikleri ışın tedavisinin CE belgesi de sahte çıktı ve ÜTS kaydı silindi. Firmanın distribütörü de AKP’nin Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı çıktı. Her işlerinde bir usulsüzlük var” dedi.
İddiasını SGK kayıtlarıyla belgelendirerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi sunan Emir, şu ifadeleri kullandı:
“RD Global/İnvamed firması, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) kodu tanımına uygun olmayan ürünler veriyor ve bu yolla haksız kazanç elde ediyor. Bu ürünlerden biri de KV1381 SUT kodu ile eşleşmesi yapılan vasküler kateter giriş kiti. Ürün Takip Sistemi (ÜTS) üzerinden baktığımızda piyasa değeri yaklaşık 15 TL olan bir ürünün yer aldığını görüyoruz. Oysa, aynı kodun Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) karşılığında kalp-damar cerrahisinde vasküler bozuklukların tedavisinde kullanılan valvülotom kataterin yer aldığını görüyoruz. Bu ürün için firmaya ödenen miktar ise adet başına bin TL. Yani SGK kayıtlarına göre firma SGK’ya 15 TL’lik ürün veriyor, karşılığında bin TL alıyor. Bu eşleştirme 3 Nisan’dan bu yana bu şekilde. Firmanın bugüne kadar bu şekilde çok sayıda şüpheli işlere imza attığı iddia ediliyor.”
CHP’li Emir, firma ile ilgili son 1.5 yılda SGK’ya ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na (TİTCK) onlarca şikayet geldiğini ancak hiç dikkate alınmadığını , belirlenen usulsüzlüklerde bile cezai işlem uygulanmadığını aktardı.
Firmanın AKP ile ilişkilerinin Mehmet Soylu ile sınırlı kalmadığını da ifade eden Emir, bir başka ilişkiye daha dikkat çekti. Raşit Dinç’in RD Global/İnvamed firmasının ilaçla ilgili distribütörlüğünü DFL Pharma&Medical’in yaptığını vurgulayan Emir, şöyle konuştu:
“Bu firmaya baktığımızda da yine bir AKP’li görüyoruz. Firmanın CEO’su AKP Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Bölükbaşı. Firmanın Hindistan’da üretilen ve Hint menşeli olduğu için aslında Türkiye’de tercih edilmeyen ürünleri, İran’da paketlettirdiği ve bu ilaçların İran menşeli ilaçlarmış gibi Türkiye’ye getirilmesini sağladığı iddia ediliyor. Tüm bu usulsüzlüklere SGK’da, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında hangi yetkililer göz yumuyor? Bu iddiaların ivedilikle araştırılması gerekiyor.”