Lafa değil icraata bak!

Lafa değil icraata bak!
2 ay önce 20.5 milyar TL yatırım kararı alan Ford Otosan, zaman kaybetmeden ilk elektrikli ticari araç projesi için gaza bastı. Ocak 2022’de seri olarak üretilecek aracın prototipi ortaya çıkarken, batarya üretimi ise Gölcük’te...

2 ay önce 20.5 milyar TL yatırım kararı alan Ford Otosan, zaman kaybetmeden ilk elektrikli ticari araç projesi için gaza bastı. Ocak 2022’de seri olarak üretilecek aracın prototipi ortaya çıkarken, batarya üretimi ise Gölcük’te ağustos ayında başlayacak.

GEÇTİĞİMİZ yılın sonunda 2026 yılına kadar 20.5 milyarlık yatırımla elektrikli ve bağlantılı yeni nesil ticari araç projelerini hayata geçireceğini açıklayan Ford Otosan, çalışmalara çok hızlı başladı. 2022 başından itibaren Gölcük’te üreteceği yüzde 100 elektrikli modeli E-Transit için zaman kaybetmeden düğmeye basan Ford Otosan, Türk mühendislerin katkısıyla birlikte Ford’un Merkenich Mühendislik Merkezi’nde tamamlanan prototipi Gölcük’e getirdi.
GELECEK ÇOK EĞLENCELİ
Ford Otosan tarafından yapılan açıklamada, “Proje Devreye Alma ve Araç Operasyonları İmalat Mühendisliği ekiplerinin devreye alma öncesi çeşitli hazırlık çalışmalarında kullanmak üzere üretilen prototip araç (DCV) üzerinde ilk incelemeleri, Genel Müdürümüz Haydar Yenigün, Yeni Projeler Genel Müdür Yardımcımız Cem Temel ve yeni proje çalışanları ile birlikte yaptık. İlk elektrikli aracımızı (BEV) diğer bölümlerle de tanıştırmak üzere araç inceleme seansları düzenlenecek” ifadelerine yer verildi. Prototip araçla ilgili olarak Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ise yaptığı özel açıklamada, “Gerçekten süper bir araç. Acceleration (hızlanma) inanılmaz. Koca kütle asfaltı adeta kazıyor. Sessiz ve yumuşak. Yeni bir süspansiyonu var. Gelecek çok eğlenceli olacak” dedi.
Diğer taraftan yapılan tüm hazırlıkların ardından elektrikli Ford Transit’in seri üretimine Ocak 2022’de başlanacak. Yeni E-Transit ile ilgili en önemli detaylardan biri de, aracın hayati parçalarından biri olan bataryaların da Türkiye’de üretilecek olması. Bu konuyla ilgili de, “Kocaeli Fabrikası’nda batarya montaj üretim hattı kurulumu çalışmaları hızla devam ediyor. Bataryalar Ağustos ayında başlayacak araç ön imalat fazı üretimlerinde kullanılmak üzere önden hazır olacak” açıklamasında bulunuldu.

350 km menzile sahip
ELEKTRİKLİ Ford Transit geçtiğimiz yılın son çeyreğinde tanıtıldı. O dönemde E-Transit’in 67 kWh kullanılabilir batarya kapasitesi ile WLTP’ye göre 350 kilometreye kadar sürüş menzili sunacağı, 198 kW (269 beygir) güç ve 430 Nm tork üreten elektrik motoruna sahip olacağı ve içten yanmalı motorlu muadillerine göre servis maliyetlerini yüzde 40’a kadar azaltacağı belirtilmişti.