Lafarge, IŞİD’e ödeme yaptığını kabul etti

Lafarge, IŞİD’e ödeme yaptığını kabul etti
Fransız beton imalatçısı Lafarge, Amerika tarafından terörist olarak tanımlanan gruplara ödeme yaptığı suçlamasını kabul etti. Lafarge, New York'un Brooklyn bölgesindeki federal mahkemede düzenlenen oturumda ilk kez, Amerika...

Fransız beton imalatçısı Lafarge, Amerika tarafından terörist olarak tanımlanan gruplara ödeme yaptığı suçlamasını kabul etti. Lafarge, New York'un Brooklyn bölgesindeki federal mahkemede düzenlenen oturumda ilk kez, Amerika sınırları içinde, bir terör örgütüne maddi destek verme suçlamalarını kabul etmiş oldu.

2015 yılında İsviçre menşeili inşaat malzemeleri firması Holcim'e katılan Lafarge, ayrıca Paris'te, 2011 yılında Suriye'de patlak veren iç savaş sonrasında bu ülkede bir fabrika işletmeye devam ederek insanlığa karşı işlenen suçlara ortaklık yaptığı iddiasıyla da karşı karşıya. Lafarge, 687 milyon dolar karşılığında anlaşmaya giderken, 90 milyon dolar para cezası ödemeyi de kabul etti.

Lafarge Başkanı Magali Anderson, mahkemede, 2013 yılı Ağustos ayından 2014 yılı Kasım ayına kadar şirketin eski yöneticilerinin "bilerek ve kasten, Suriye'deki çeşitli silahlı gruplara fayda sağlaması için planlanan ödemeleri yapma ve onaylamayı amaçlayan komploya katılmayı kabul ettiğini" söyledi. Anderson, "Bu davranıştan sorumlu olan kişilerin firmayla ilişiği 2017 yılından beri kesildi" dedi.

Holcim de yaptığı açıklamada, firmanın, Lafarge'la ilgili sorunların hiçbirine müdahil olmadığını belirtti. Holcim, Suriye'de ya da Lafarge'ın Amerika'daki operasyonlarında hiçbir zaman faaliyet göstermediğini, Lafarge'ın Suriye'deki faaliyetlerinin "Holcim'in savunduğu her şeyle taban tabana zıt" olduğunu kaydetti.