Lancet tartışmalı makaleyi geri çekti

Lancet tartışmalı  makaleyi geri çekti
Koronayla mücadele kapsamında yaygın olarak kullanılan hidroksiklorokinin, Kovid-19 kaynaklı ölüm riskini artırdığını öne süren araştırma yayından kaldırıldı. Geçen ay saygın tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan çalışmanın...

Koronayla mücadele kapsamında yaygın olarak kullanılan hidroksiklorokinin, Kovid-19 kaynaklı ölüm riskini artırdığını öne süren araştırma yayından kaldırıldı. Geçen ay saygın tıp dergisi The Lancet’te yayınlanan çalışmanın ardından Dünya Sağlık Örgütü, ilaç kapsamında uygulanan testlerin askıya alındığını duyurmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise, araştırmanın ‘güvenilir olmadığını’ söylemişti.
Hidroksiklorokin, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı ülkelerde Kovid-19 tedavisinde yaygın bir şekilde kullanılıyor. Geçtiğimiz haftalarda The Lancet’te yayımlanan bir araştırma, klorokin ve hidroksiklorokin ilaçlarının faydası ve riskleriyle ilgili yeni bir tartışma yaratmıştı. Araştırmada, tedavide bu ilaçların kullanıldığı hastaların kalbinde ritim bozukluğu görülme sıklığının ve ölüm oranının, kullanılmayanlara kıyasla çok daha yüksek olduğu belirtilmişti. Araştırma kapsamında, denek grubu oluşturmadan, altı kıtada 100 bine yakın Kovid-19 hastasının hastanedeki tedavi süreçleri ve sağlık raporları incelendi.
GUARDIAN: MAKALE TUTARSIZ
Makalenin yayınlanması, bilim dünyasında tartışma yarattı. Özellikle araştırmanın özel bir şirket tarafından sağlanmış bir veri tabanına dayandığı için eleştiriler yöneltmişti. Ayrıca, Guardian gazetesi, makalenin temelini oluşturan verilerde tutarsızlık olduğunu bildirmişti. Bu gelişmelerin ardından makaleye imza atan Prof. Mandeep Mehra, Lancet’ten makalenin geri çekilmesini istedi.
UZMANLARDAN MEKTUP
Araştırmanın yayınlanmasının ardından 120 bilim insanı, Lancet’in editörüne yazdıkları açık mektupta araştırmayla ilgili kaygılarını dile getirdi.
KOCA: YAYIN GÜVENLİ DEĞİL
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki günlerde yaptığı açıklamada, araştırmanın güvenilir olmadığını söyledi. Koca, “Veriler bilim adamlarınca değil, bir şirket tarafından toplanmış. Çalışmayı enfeksiyon uzmanları yapmamış. Yan etki iddiası şaibeli. İlaçtan yarar gördük” dedi.
ABD’DE İLAÇ TARTIŞMASI
Hidroksiklorokin kullanımının gündemde olduğu bir diğer ülke olan ABD’de, Başkan Donald Trump, basın toplantılarında sık sık hidroksiklorokin ilacını övmüş ve kamu sağlığı yetkililerinin kalp sorunlarına yol açabileceğini söylemesine karşın, ilacı kullandığını açıklamıştı.