‘Lanet’e tepkiler büyürken Diyanet’in sitesinde iki farklı hutbe!

‘Lanet’e tepkiler büyürken Diyanet’in sitesinde iki farklı hutbe!
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'nın cami olarak yeniden ibadete açıldığı cuma namazında okuduğu ve tepki çeken hutbenin, Diyanet'in sitesinden çıkarıldığı iddia edildi. Ancak hutbe sitenin haberler bölümünde...

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Ayasofya'nın cami olarak yeniden ibadete açıldığı cuma namazında okuduğu ve tepki çeken hutbenin, Diyanet'in sitesinden çıkarıldığı iddia edildi. Ancak hutbe sitenin haberler bölümünde videolu olarak duruyor. Arşiv bölümünde ise cumadan bir gün önce yayınlanan ve Erbaş'ın "Bizim inancımızda vakıf malı, dokunulmazdır, dokunanı yakar; vakfedenin şartı vazgeçilmezdir, çiğneyen lanete uğrar" sözlerinin bulunmadığı metin yer alıyor.

Ayasofya’nın 86 yıl sonra cami olarak ibadete açıldığı cuma namazında elinde kılıçla hutbeye çıkan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın sarf ettiği sözlere tepkiler sürerken ilginç bir gelişme yaşandı.

Ali Erbaş’ın tepki çeken sözlerinin yer aldığı hutbenin yerine 23 Temmuz günü kamuoyuyla paylaşılan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü imzalı hutbe sitenin arşivine yüklendi.

Erbaş’ın metnin dışına çıkarak okuduğu hutbe ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesindeki haberler bölümünde duruyor.

İYİ Parti’li Çıray, Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, avukatı Murat Ergün aracılığıyla Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Erbaş’ın Atatürk’e hakaret etmesinin yanı sıra, 633 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığı Kanunu ile Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın değiştirilemez maddelerini ihlal ettiği vurgulandı.

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray'ın avukatı Murat Ergün tarafından İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na verilen dilekçede, “Cumhuriyet savcılıklarınca re'sen takibat yapılması gerektiği halde aradan geçen üç gün içinde herhangi bir soruşturma açılmamış olması sebebiyle suç duyurusunda bulunma zaruretimiz doğmuştur” denildi.

TSK’dan manidar Atatürk paylaşımı

Sadece milli bayramlarda Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili paylaşımlar yapan TSK, bu kez rutinin dışına çıkarak Anıtkabir'den fotoğraf paylaştı. Paylaşımın, Ayasofya'daki "Atatürk'e lanet" olarak yorumlanan hutbeyle ilgili olup olmadığı ise merak konusu.

En son Atatürk paylaşımını 7 ay önce yapan TSK, resmi Instagram hesabından Anıtkabir'in fotoğrafını paylaşıldı. Paylaşımda, #Anıtkabir ve

#GaziMustafaKemalAtatürk etiketleri kullanıldı.

AK Parti’li Metiner çark etti

Son günlerde Ayasofya’nın açılması süreciyle birlikte başlayan Atatürk’e yönelik hakarete varan ifadeler ve hilafet çağrılarına AK Parti’li eski Milletvekili Mehmet Metiner çok sert çıktı.

ERBAŞ VE ERDOĞAN’I KARŞISINA ALDI

Sosyal medya hesabından Erbaş ve Erdoğan’ı karşısına alan Metiner, “Bir yandan Atatürk’e saldırılar… Bir yandan alfabe tartışmaları… Bir yandan hilafet çağrıları… Uyanık olalım. Bunların hiç birisi tesadüf değil. Yeni bir fitnenin ve iç kışkırtmanın ayak sesleridir bunlar. 28 Şubat öncesini hatırlayın. Bu oyuna asla gelmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Metiner devamında da “Meraklıları için işte açık açık söylüyorum: Ben ne hilafetçiyim ne de saltanatçı. Ben milletin değerlerine bağlı hür ve eşit vatandaşları olan demokratik bir cumhuriyetten yanayım. Her türlü fanatizme karşıyım. Biz hep birlikte Türkiye’yiz. Farklılığımız zenginliğimizdir” ifadelerini kullandı.

‘BİLAL ERDOĞAN’I İZLEMEDİM’

Metiner, daha sonra alfabe ile ilgili sözlerinin Bilal Erdoğan’la alakalı olmadığını savundu. “Bugün Bilal Erdoğan’ı izlemedim” diyen Metiner, “Alfabe tartışmasına dair söylediklerimin Bilal Erdoğan’la alakası yok. B. Erdoğan gelişmenin alfabeyle alakalı olmadığını söylüyor. Teorik olarak doğru. Benim alfabe tartışmalarında yanlış bulduğum şey eski adına yeniye düşmanlıktır” ifadelerini kullandı.