Barışcan İğrek

Barışcan İğrek

Larkin'in eksikliği büyük handikap yaratıyor

Orhun Ene liderliğinde, yepyeni bir heyecanla yola çıkan A Milli Basketbol Takımımız, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazanmak için olimpiyat elemeleri kapsamında zorlu karşılaşmalar oynadı. Spor denince aklımıza hep futbol geldiği ve transfer döneminde daha fazla transfer konuşulduğu için diğer spor dallarına olan ilgimiz azalıyor maalesef.
29 Haziran - 4 Temmuz 2021 tarihleri arasında Kanada'nın Victoria şehrinde düzenlenen organizasyonun grup aşamasında Uruguay'ı 95-86, Çekya'yı ise 87-70 mağlup eden Millilerimiz, yarı finalde ise Yunanistan'a 81-63 mağlup olarak, 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılma hakkını kaybetti.
Grubun ilk maçında Millilerimiz, sahip olduğu kadro kalitesini sahaya tam olarak yansıtamadı ama buna rağmen kendisinden kat be kat güçsüz olan rakibi Uruguay'ı 95-86 mağlup etmeyi başardı. Grubun ikinci maçında rakibimiz, kadrosunda Blake Schilb, Tomas Satoransky ve Jan Vesely gibi kaliteli oyuncuları barındıran Çekya idi.
Uruguay maçına oranla Çekya maçında daha derli toplu bir 12 Dev Adam vardı sahada. Özellikle kısa oyuncularımızın da etkili oyunu ile Çekya'yı devirmeyi başardık ve iki grup maçını da kazanarak yarı finale yükseldik.
Yarı finaldeki rakibimiz, gerek kulüp, gerekse Milli takım bazında Avrupa basketbolunun önemli ülkelerinden biri olan Yunanistan idi. Karşılaşmanın başında, güçlü rakibimize karşı bariz bir üstünlük kurmamıza rağmen, özellikle ikinci yarıda oynadığımız kötü basketbol ve kaçırdığımız boş üçlükler neticesinde Yunanistan'a 81-63'lük skorla boyun eğdik ve Tokyo Olimpiyatlarında yer alma şansımızı kaybettik.
Bu turnuvada bir kez daha gördük ki, ay yıldızlı takımımızda forma giyen Shane Larkin, bu takım için "olmazsa olmaz" mahiyette bir oyuncu.
Zira, patlayıcılık özelliği son derece yüksek bir oyuncu Larkin. Umulmadık anlarda oyunu hareketlendiren, skora çok büyük etki edebilen bir oyuncu. Özellikle Yunanistan maçının ikinci yarısında, Shane Larkin'in bu takım için ne denli büyük bir eksik olduğunu net olarak gördük. Sahada olsaydı, skor hanemiz 72 ila 75 sayı bandında olurdu diye düşünüyorum.
Olimpiyat elemelerinde kötü bir sonuç almamıza rağmen, Milli takım bünyesi altında beni en mutlu eden konu, pivot oyuncu çeşitliliğimizin her geçen gün artıyor olmasıdır. Birkaç yıl öncesine kadar, Euroleague şampiyonu Anadolu Efes ile çok iyi bir sezon geçiren ve Barcelona'ya transfer olan Sertaç Şanlı'ya alternatif olacak bir pivot bulamaz iken, şimdi potansiyelleriyle gelecek vadeden iki pivotumuz var.
Bu isimlerden biri, Banvit altyapısında yetişen ve geçtiğimiz sezon Beşiktaş Icrypex'te son derece başarılı bir sezon geçiren Alperen Şengün. Diğeri ise, NBA'de mücadele eden genç oyuncumuz Ömer Faruk Yurtseven.
Özellikle Alperen Şengün'ün, ilerleyen yıllarda Milli Takımımızın vazgeçilmez pivotu olacağını düşünüyorum. Düzgün fizikli, mücadeleci, pota altını domine eden, hırsını asla kaybetmeyen bir yapıya sahip. Yolun açık olsun Alperen!
Sonuç olarak Milli Takımımız, 2020 Tokyo Olimpiyatlarına katılamayarak büyük bir prestij kaybına uğradı ama mevcut kadroya Shane Larkin de eklenince, rakipler için çok tehlikeli bir takım olacağımızı düşünüyorum.
Genç, enerjik, kariyerli bir takımımız var. Oyunumuzu geliştirerek, önemli başarıları elde etmememiz için hiçbir neden yok.
Çalışmaya ve mücadeleye yılmadan devam!

Önceki ve Sonraki Yazılar
Barışcan İğrek Arşivi