‘Lebaleb’ kongreler Koca’yı zorladı

‘Lebaleb’  kongreler Koca’yı zorladı
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu. Son dönemde tartışma yaratan, pandemi kurallarına riayet edilmeyen AK Parti il kongreleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Koca, “Salgında bulaşın yakın...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından konuştu. Son dönemde tartışma yaratan, pandemi kurallarına riayet edilmeyen AK Parti il kongreleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Koca, “Salgında bulaşın yakın temasla birlikte daha da arttığını anlatır olduk. Vatandaşımıza kalabalık ortamlardan uzak kalmalarını ifade etmiştik. Bu bilgilendirmede bir değişiklik yok. Bunun üzerine bir şey söylemem fazla olur. Özellikle kalabalık ortamdan kaçınmasını söylemek istiyorum. Hepimizin hassasiyetle üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.
Bir muhabirin “Muhalefet diyor ki, ‘AK Parti kongrelerinde partililere ücretsiz PCR testi, kamu hastanelerinde yapıldığı gibi bir iddiaları var, doğru mudur?” sorusunu da yanıtlayan Koca şunları söyledi:
“Ben ısrarla siyasi arenaya bu mücadelenin çekilmemesi noktasında kararlıyım ve bu arenaya da özellikle çekilmek isteniyor. 83 milyon vatandaşımıza da eşit davranarak bu mücadeleyi sürdürmekten yanayım.”
“Bahsettiğiniz durumla ilgili il sağlık müdürlüğümüz bir açıklamada bulundu ve bununla ilgili PCR testinin yapılabilirliği biliyorsunuz hekimlerimizin sorumluluğunda bir semptomu olduğunda talep edilerek yapılıyor.”
“Özel bir durum söz konusu değil. Bununla ilgili ancak talep ücretsiz olacaksa, yani biz zaten kamu kurumlarımızda ücretsiz yapıyoruz. Özel kuruluşlarda yaptırabilirler ama o durumda da özel kuruluşlarda semptomu varsa ücret ödemeyip, semptomu yoksa ücret ödeyip ancak yaptırabilirler. Dolayısıyla kamu kurumlarımızda hekim sorumluluğunda semptomu olan kişiye hekim talebiyle PCR testi yapılır. Özel bir durum söz konusu değil.”
ÇİN’DEN GELEN AŞI İDDİASI
Koca, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Çin'den gelen 1 milyon doz ücretsiz aşının Keymen şirketi tarafından Devlet Malzeme Ofisi'ne her bir dozu 12 dolardan fatura edilip edilmediğini sorusuna da yanıt verdi.
Koca, “Dünyada ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Biz aşıyı en uygun fiyata alan ülkeyiz. Firma diyor ki ‘Siz bizden teminat istediğiniz için, distribütörünüz olan firmaya bedelsiz olarak verdik. Ama biz sizden ücretini aldık.’ Bunu üretici firma söylüyor. Aşı savaşının olduğu bir dünyada, üretici firma aşıyı bedava bağışlar mı, bunun akılla izahı var mı? Biz bütün görüşmeleri Sinovac ile yaptık. Altını çiziyorum, hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir. Devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz? Bana muhalefet lideri açıp sorabilirdi” açıklamasını yaptı.