LGBT+ aileleri: Onlar yürüsün ama biz de yürüyelim

LGBT+ aileleri: Onlar yürüsün ama biz de yürüyelim
İfade özgürlüğü bakımından hak olan ‘Onur Yürüyüşü’ engellenirken, evrensel özgürlüklerin kısıtlanması amacıyla düzenlenen ‘LGBTİ+ karşıtı yürüyüş’e sosyal medyadan yoğun tepki var. Tepkilerin yöneldiği...

İfade özgürlüğü bakımından hak olan ‘Onur Yürüyüşü’ engellenirken, evrensel özgürlüklerin kısıtlanması amacıyla düzenlenen ‘LGBTİ+ karşıtı yürüyüş’e sosyal medyadan yoğun tepki var. Tepkilerin yöneldiği isimlerin başında İstanbul Valisi Ali Yerlikaya var.

EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz: “İstanbul Sözleşmesi ve LGBTİ’lerin hedefe konması nefret suçudur. Bu pazar yapılması planlanan miting endişe vericidir, İstanbul Valiliği’nin izni kabul edilemez. ‘Kamu spotu’ diye yapılan çağrılara RTÜK’ün onay vermesi nefret suçunun kabulüdür. Nefret değil kardeşlik kazansın.”

TİP Milletvekili Sera Kadıgil: “Bu bir eylem değil, alenen nefret suçudur. ‘Muhafazakar hassasiyet’ adı altında şuna bile ses çıkaramayan sadece insanlığını değil, Anayasasını inkar eder. Hassasiyet anksiyeteniz Anayasa’dan kıymetli hale geldiyse kapatın o dükkanları gidin.”

Sanatçı Mabel Matiz: “LGBTİ+ karşıtı yürüyüş ve söz konusu kamu spotu ile ilgili herkesi LGBTİ+’larla dayanışmaya çağırıyorum. Uygar bir toplumda böyle bir şeyin yeri yoktur ve ayrımcılık suçtur.”

Sanatçı Füsün Demirel: “#LGBTI ile dayanışma çağrısına cevap veriyorum. LGBT karşıtları ayrımcılık suçu işlemektedir.”

Sanatçı Aleyna Tilki: “LGBTİ+ karşıtı yürüyüş ne ya? Toplumda yarattığınız ayrımcılığın bir karması yok mu zannediyorsunuz? Duygu ve tensel dünyalarımızın protesto edilmesi doğaya aykırı! Zihniyetler çok korkunç…”

Sanatçı Edis: “Keşke bu yürüyüş ve kamu spotu yaşam hakları, çalışma hakları ellerinden alınan, kanun önünde eşitlik arayan, cinsel yönelimleri sebebiyle tacize istismara uğrayan LGBTİ+ bireyler için olsaydı. Bu kadar tersine istikamet sizin alnınıza kara bir leke. Acil şifalar diliyorum.”

Armağan Çağlayan: “LGBTİ+ Hakları insan haklarıdır. Nefret yürüyüşüne hayır.”

LGBTİ+ ailelerinin oluşturduğu sivil toplum kuruluşu LİSTAG: “Yürüyen yürüsün ama bizim de ifade özgürlüğümüze alan açın. Toplumsal baskılara, kısıtlamalara maruz bırakılan LGBTİ+’ların bir kısaltma değil ailelerinin bir parçası. Yürüsünler, yürüsünler ki kim olduklarını görelim. Kim olduklarını hatırlayalım.”

Adana’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü kazanan Barış Gönenen önceki gece ödülünü alırken LBGTİ+’lere destek çağrısı yaptı: “Yarın Türkiye’de bir eylem var. Bir nefret eylemi. Buradan herkesi sistematik olarak LGBTİ+’lara karşı yürütülen bu nefret siyasetine karşı ses çıkarmaya davet ediyorum. Birimiz özgür değilsek hiçbirimiz özgür değiliz.”