Libya baskılara dayanamadı, Türkiye ile yapılan anlaşmayı askıya aldı

Libya baskılara dayanamadı, Türkiye ile yapılan anlaşmayı askıya aldı
Libya’da bir mahkeme, geçen yıl Trablus hükümeti ile Ankara arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına yönelik imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Söz konusu anlaşma, Akdeniz’deki başlıca güçlerin tepkisini çekmiş,...

Libya’da bir mahkeme, geçen yıl Trablus hükümeti ile Ankara arasında petrol ve gaz arama çalışmalarına yönelik imzalanan enerji anlaşmasını askıya aldı. Söz konusu anlaşma, Akdeniz’deki başlıca güçlerin tepkisini çekmiş, Libya’daki iç çekişmeleri de alevlendirmişti.

Anlaşmanın askıya alındığına dair bilgi bir adli kaynak tarafından verildi.

Anlaşma, Libya ve Türkiye’nin hak iddia ettikleri sularda petrol ve gaz keşifleri yapmalarını da kapsıyordu ancak Mısır ve Yunanistan’ın da söz konusu sularda hak iddiaları bulunuyor.

YUNANİSTAN VE AB TEPKİ GÖSTERDİ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçtiğimiz yıl Libya ile hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını açıklamış, Yunanistan ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bu anlaşmaya karışamayacaklarını söylemişti.

Anlaşma, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerin tepkisini çekmiş ve Libya’da iç krizi alevlendirmişti. Anlaşma, Türkiye’ye hem Libya’nın münhasır ekonomik bölgesinde hem de ana karasında hidrokarbon arama yetkisi veriyordu.

Bu bölgede, Mısır ve Yunanistan’ın hak iddiası sürüyordu. Doğu Akdeniz’de rekabeti körükleyen anlaşma, Libya’nın batısındaki Trablus’ta bulunan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile bu yönetimin meşruiyetini reddeden doğu Libya’daki parlamento arasında siyasi bir açmaza yol açmıştı.

Ankara-Atina hattında tansiyonun yüksek olduğu bir dönemde imzalanan anlaşma Avrupa’da tepkilere yol açmış, Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Spano, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakatın yasallığının kabul edilmediğini belirtmişti. Fransa ve Almanya gibi ülkeler de anlaşmaya itiraz ederken, Yunanistan ve Mısır’dan çok sert açıklamalar gelmişti.