Libya seçimleri ertelendi, gelecek senaryosu karanlık

Libya seçimleri ertelendi, gelecek senaryosu karanlık
Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülkede yarın yapılması planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini resmi olarak açıkladı. Kararın, yasal anlaşmazlıklar ve aday listesinde belirsizlikler olduğu...

Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu (YSK), ülkede yarın yapılması planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini resmi olarak açıkladı. Kararın, yasal anlaşmazlıklar ve aday listesinde belirsizlikler olduğu gerekçesiyle alındığı bildirildi.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Libya’da oy kullanmak üzere kayıtlı seçmen sayısındaki yükseliş, ülkenin seçime olumlu yaklaştığının göstergesi olarak değerlendiriliyordu, ancak bu durumda seçimin ne zaman yapılacağı belirsiz.

BARIŞ SÜRECİ TEHLİKE ALTINDA
6 yıldır iç savaşla mücadele eden Libya’da yaşanan şiddet ve iç karışıklığı sonlandırmak için son aylarda sürdürülen barış süreci, seçimin ertelenmesiyle tehlike altında. Libya’da 2014’ten bu yana devam eden iç savaşın tarafları arasında 23 Ekim’de, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğünde kalıcı ateşkes imzalanmış, kasım ayında bir araya gelen siyasi temsilciler ise yeni seçim tarihinde anlaşmıştı.

Ancak Libya’da taraflar seçim adayları konusunda uzlaşamamış, Yüksek Seçim Kurulu ise aday listesini seçime günler kala bile açıklayamamıştı.Seçim sürecinin çöküşü ve henüz kararlaştırılmış yeni bir tarihin açıklanmamasının Libya›da tekrar çatışmalara yol açabileceği ve ülkeyi ikiye bölen Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ve Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) arasındaki ateşkesin bozulmasına neden olabileceği konusunda endişeler var. Aynı zamanda mart ayında BM öncülüğünde ülkeyi seçime kadar yönetmek üzere seçilen ve eylül ayında Temsilciler Meclisi’nin güvenoyunu çekmesinden bu yana hassas bir konumda olan geçiş konseyinin geleceği de tehlike altında.