Libya’da bir şeyler oluyor

Libya’da bir şeyler oluyor
Kaosun ve şiddetin yıllardır bitmek bilmediği Libya’da son günlerde neler olduğu büyük merak konusu ve pek çok soru işaretleriyle dolu. Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinin ardından ikiye bölünen ve çatışmanın bitmediği...

Kaosun ve şiddetin yıllardır bitmek bilmediği Libya’da son günlerde neler olduğu büyük merak konusu ve pek çok soru işaretleriyle dolu. Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinin ardından ikiye bölünen ve çatışmanın bitmediği kaos ülkesi Libya yeni kaoslara gebe… Libya’da son günlerden yaşananlar; ‘Libya’da neler oluyor?’ sorusunu sordurtsa da cevabı şimdilik muamma. Zira ardı ardına ortaya atılan çarpıcı iddialar çok geçmeden yalanlanıyor.
İşte o iddialardan sonuncusu da Ulusal Mutabakat Hükümeti Başbakanı Fayez el-Serrac’ın istifa etmeye hazırlandığı iddiasıydı. Kaynaklarına dayandırdığı haberi veren Bloomberg’ti. Serrac’ın istifa edeceğine ilişkin iddiaları Sputnik’e değerlendiren Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Çalışma Bakanı Mehdi el-Amin ise, “Bunlar, hiçbir dayanağı olmayan yalan haberler. Bu haberler dezenformasyon amacıyla yayınlanıyor” dedi. El-Amin, Başbakan Serrac ve UMH’nin görevlerine devam edeceğini söyledi. Bu arada ağustos ayında Libya Başbakanı Fayiz Es-Serrac, İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı “tedbir amaçlı” görevden almıştı.
Halife Hafter yanlısı hükümetin istifası
Bir gün evvel ise Libya’nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri, Halife Hafter yanlısı doğudaki hükümet, ağırlaşan yaşam şartlarına karşı 3 gündür devam eden protestolar nedeniyle Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’e istifasını sunmuştu. Hafter daha önce, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde Fas’ta 2015 yılında imzalanan “Suheyrat Anlaşması’nın hükmünü yitirdiğini ve ülkenin başına geçtiğini” iddia etmişti. Hafter, liderliğini yaptığı Libya Ulusal Ordusu isimli silahlı grubun “tüm ülkeyi kontrolü altına alacağını” ileri sürmüştü. Serrac ise Halife Hafter’in kendisini “devlet başkanı” ilan etmesinin, onun darbe projesinin sonlandırılması gerekliliğini ortaya koyduğunu vurgulamıştı.
Libya hükümeti, Hafter ile Paris’te görüşme olacağı iddialarını yalanladı
Libya’ya dair bir başka çarpıcı iddia da bazı Arap kanalları ve uluslararası medyaya göre, Başbakan Faiz es-Serrac ile Halife Hafter gelecek perşembe Paris’te görüşecekler. Çok geçmeden Libya hükümeti, Hafter ile Paris’te görüşme olacağı iddialarını da yalanladı. Libya Başkanlık Konseyi Sözcüsü Galib el-Zaklai, “Uluslararası aracılar ne kadar büyük olursa olsun, ne yakın ne de uzak gelecekte kesinlikle böyle bir buluşma olmayacak.” ifadelerini kullandı.
Intelligence Online adlı istihbarat bağlantılı bir gazetede verilen haberde, gelecek perşembe Fransa’nın başkenti Paris’te Tobruk’taki Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, darbeci asker Halife Hafter ve Faiz Serrac’ın da katılacağı bir zirve yapılacağı kaydedilmişti.
Bakan Akar: BM tarafından tanınan Libya’daki meşru hükümetin yanındayız
Tüm bu gelişmeler yaşanırken Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Abdulhakim Abuhulia’yı kabul etti. Milli Savunma Bakanı Akar, barış ve kalıcı istikrarı sağlamak maksadıyla Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya’daki meşru hükümetin yanında olduklarını vurguladı, “Libya, Libyalılarındır.” ifadesini kullandı. Bu arada Ankara’da 13 Ağustos’ta imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Mutabakat Zaptı” da onaylanarak Resmi Gazete’de yayımlandı.
Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinin ardından ikiye bölünen ve çatışma ve kaosun bitmek bilmediği Libya ikiye bölünmüştü. Türkiye Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni desteklerken Hafter’i destekleyenler arasında ise Rusya ve Fransa bulunuyor.