LİDER

Son Güncellenme Tarihi: Mart 11, 2021 / 08:27

Geçtiğimiz yıl ekim ayında metropol illerinde yaşayan seçmenlerin kendi siyasi tercihlerinden bağımsız olarak mevcut genel başkanlar sonrasında AKP ve CHP’nin başında hangi siyasetçiyi lider olarak görmek istediklerini sorgulamış ve günün siyasal yapısı ve aktörleri üzerine önemli bilgiler edinmiştik.
Araştırma bulgularına göre, metropollü seçmenlerin yüzde 28’i CHP’nin ve yüzde 41’i de AKP’nin bir sonraki genel başkanının kim olacağı ile ilgilenmiyordu. Kuşkusuz ki, seçmenlerin bir bölümü her şeye rağmen mevcut genel başkanlarından vazgeçemiyorlar ve onların liderleri olarak kalmasını istiyorlardı.
Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu bir yana, AKP içinde Süleyman Soylu ve Berat Albayrak; CHP içinde de Muharrem İnce, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş öne çıkan lider adayları olarak sıralanmıştı. AKP cephesinde Soylu metropollü seçmenlerin yüzde 16’sı ve Albayrak da yüzde 10’u tarafından Erdoğan sonrası dönemin veliahtı olarak öne çıkıyordu. CHP cephesinde de İnce yüzde 20, İmamoğlu yüzde 16 ve Yavaş da yüzde 14 oranları ile Kılıçdaroğlu sonrasının genel başkan adayları olarak sıralanmıştı.
Aradan yaklaşık dört ay geçti ve siyaset sahnesinde önemli değişimler yaşandı. Bu dönemde yeni siyasi partiler kuruldu, siyasi aktörler partilerinden ya da görevlerinden ayrıldı ve mevcut liderlerin seçmenler arasındaki popülaritesi değişti. Dört ay Türkiye siyaseti için oldukça uzun bir süre.
Sia Insight’ın geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre, seçmenlerin yüzde 35’i Erdoğan sonrasında AKP’yi yönetecek lidere kayıtsız ve yüzde 30’luk bir seçmen grubu da Kılıçdaroğlu sonrasında CHP’nin lideri olacak siyasetçi ile ilgilenmiyor. Bununla birlikte, geçtiğimiz dört ay veliaht siyasetçiler arasındaki dengelerin değiştiği bir dönem olarak karşımıza çıkıyor.
Seçmenlerin kendi siyasi tercihlerinden bağımsız olarak, Süleyman Soylu, seçmenlerin AKP’nin başında görmek istedikleri siyasetçi olarak gündeme geliyor ve ekim ayında sahip olduğu gücü koruyor (yüzde 19). Soylu’yu parti başkanı olarak görmek isteyenlerin oranı özellikle erkek, alt sosyo ekonomik sınıf mensubu ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nden memnun olan seçmenler arasında genel ortalamanın üzerine çıkıyor. Geçtiğimiz yıl ekim ayında Soylu’nun ardından gelen Berat Albayrak ise bugünkü koşullarda seçmenlerin ilgisini kaybetmiş görünüyor. Seçmenlere göre AKP içinde Soylu’nun bir rakibi yok gibi duruyor.
CHP kanadına bakacak olursak aradan geçen dört ay içinde buradaki dengelerin de değiştiğini gözlemliyoruz. Ekim ayında seçmenlerin yüzde 14’ünün Kılıçdaroğlu sonrası için genel başkan adayı olarak gördüğü Mansur Yavaş bugün yüzde 22 ile listenin başında yer alıyor. Yavaş, özellikle genç ve erkek seçmenlerin CHP başında görmek istedikleri bir siyasetçi.
Bir önceki değerlendirmemizde listenin ilk sırasında yer alan Muharrem İnce partiden istifa edip ayrı bir siyasi oluşum içinde olduğunu ilan etmesine rağmen CHP lider adayı olarak eski gücünü koruyor ve seçmen tercihlerinde ikinci sırada yer alıyor (yüzde 18).
CHP Genel Başkan adayı olarak güç kaybeden siyasetçi ise Ekrem İmamoğlu. Ekim ayında metropollü seçmenlerin yüzde 16’sı İmamoğlu’nu CHP Genel Başkanı olarak görmek isterken, bugün bu oran yüzde 11. İmamoğlu’na yönelik teveccüh özellikle kadın seçmenler arasında daha yaygın.
Veliahtlar arasındaki dengeler kısa dönemde radikal dönüşümler geçirmiş bulunuyor. Bu dengelerde seçmen gözünde sabit kalan ise AKP’de mevcut Genel Başkan’ın varsayımsal bir değerlendirmede bile tüm adayların açık ara önünde yer alması, CHP’de ise Genel Başkan’nın önünde daha yüksek tercih oranlarına sahip alternatif siyasetçilerin bulunması.

Hüseyin Tapınç

28 Kasım 1964 tarihinde doğan Hüseyin Tapınç üniversite eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamlamıştır ve 1987 – 1989 yıllarında aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak çalışmıştır. 1989 yılında kazandığı British Counsil bursu ile İngiltere’ye gitmiş ve 1990 yılında The University of Essex’den Sosyoloji MA derecesi almıştır.

Türkiye’ye döndükten sonra 1990 yılında Piar-Gallup Araştırma Şirketi’nde çalışmaya başlayan Hüseyin Tapınç, Ekim 1994 – Şubat 2009 tarihleri arasında Plus Remark, infratest burke, NFO Infratest, Plus Remark ve Synovate markaları altında aynı şirkette görev yapmıştır. Synovate’te son olarak Orta ve Doğu Avrupa Orta Doğu Bölgesi Marka ve İletişim Direktörü olarak çalışmıştır (2008 – 2009). 1994 – 2008 yılları arasında dayanıklı tüketim ürünleri, finans, hızlı tüketim ürünleri, otomotiv, telekomünikasyon ve üretim sektörlerinde yüzlerce B2C ve B2B projelerinde aktif olarak çalışmış ve yöneticilik yapmıştır. 2009 yılı Kasım ayında arkadaşları ile birlikte Sia Insight şirketini kurmuştur ve şirketin Genel Müdürlüğünü sürdürmektedir. Türkiye Araştırmacılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top