Emre Özpeynirci

Emre Özpeynirci

Lidere 150 milyon Euro’luk makyaj!

Tofaş, Bursa’da ürettiği ve Türkiye’nin en çok satan otomobili olan Egea/Tipo modelini yılın son çeyreğinde kapsamlı bir şekilde yenileyecek. Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu, “Pandemiye rağmen 2020 yılında toplam 150 milyon Euro’luk yatırım planlıyoruz” dedi.

YILIN ilk yarısında dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs sürecini başarılı şekilde yöneten Tofaş, toplum ve müşterilerinin sağlığına yönelik pek çok projeyi devreye alırken başarılı faaliyet sonuçlarına da imza attı. Yılın ilk altı ayında 84 bin 500 adet araç ile otomotiv sanayi üretiminin yüzde 16’sını karşılayan Tofaş, ürettiği araçların 48 bin 200 adedini ihraç etti. Fiat markası yılın ilk yarısını lider olarak tamamlarken, Bursa’da üretilen Egea, yine Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobili oldu. Tofaş’ın ilk altı aylık satış gelirlerinin 7,5 milyar TL olarak gerçekleştiğini aynı dönemde net kârının ise 634 milyon TL’ye ulaştığını kaydeden Tofaş CEO’su Cengiz Eroldu şöyle konuştu:
SON ÇEYREK DEVREDE
“Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan yeni Tip Koronavirüs (Covid-19) salgınına rağmen yatırımlarımıza ve yeni ürün çalışmalarımıza ara vermedik. Yılın ilk yarısında 50 milyon Euro yatırım gerçekleştirdik. 2020 yılında toplam 150 milyon Euro’luk yatırım planlıyoruz.” Tofaş, 150 milyon Euro’luk yatırımı 2015 sonunda 1 milyar dolarlık yatırımla üretmeye başladığı Egea Ailesi’nin yenilenmesi için kullanacak. Makyajlanan Egea’nın üretimine 2020’nin son çeyreğinde başlanması bekleniyor. Yeni yatırımla Egea/Tipo 2024 yılına kadar üretilmeye devam edecek. Yeni yatırımla birlikte Egea üretiminin 1 milyon 450 bin adede ulaşması hedefleniyor. Makyajlı Egea/Tipo Ailesi’yle özellikle Avrupa’da düşen satışların yeniden canlanması bekleniyor.
PAZAR TAHMİNİ 640 BİN
2019 yılını lider kapatan Fiat’ın yılın ilk altı ayında 39 bin 557 adet binek ve hafif ticari araç satışı gerçekleştirdiğini ve tek başına yüzde 15,6 pazar payı elde ettiğini söyleyen Eroldu, “Böylece Fiat markası yılın ilk yarısında da Türkiye’nin tercihi olmayı sürdürdü. Başarısında Tofaş Ar-Ge’nin önemli pay sahibi olduğu Egea yine ülkemizin en çok tercih edilen modeli oldu. Alfa Romeo ve Jeep markalarımız ise daralan pazarda satış hacimlerini korurken, pazar paylarını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 artırdı. Türkiye’de temsil ettiğimiz Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo ve Jeep markalarının satışları 41 bin 115 adet ile Türkiye otomotiv pazarının yüzde 16,2’sini oluşturdu. Yıl sonunda pazarın 600-640 bin adet civarında kapanmasını öngörüyoruz. Yılın geri kalanında içinde bulunduğumuz şartlarda yine en iyi sonuçları almak için çalışmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini sürdürdü.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Emre Özpeynirci Arşivi