LİDERLERDEN BIDEN MESAJLARI

LİDERLERDEN BIDEN MESAJLARI
Joe Biden’ın 7 ay önce söyledikleri Türkiye gündeminde yer tutmaya devam ediyor. Biden’ın “AK Parti hükümetini darbeyle değil seçimle yeneceğim” sözleri öncelikle AK Parti’ye yakın Yeni Şafak ve Sabah gibi medya organları...

Joe Biden’ın 7 ay önce söyledikleri Türkiye gündeminde yer tutmaya devam ediyor. Biden’ın “AK Parti hükümetini darbeyle değil seçimle yeneceğim” sözleri öncelikle AK Parti’ye yakın Yeni Şafak ve Sabah gibi medya organları ile AK Parti’li sosyal medya hesapları tarafından gündeme getirildi. Daha sonra Cumhurbaşkanlığı ve AK Parti’nin ileri gelenleri tarafından da yanıtlandı ve muhalefete de “ses çıkarma” çağrısı yapıldı. Halbuki Biden’ın sözlerinin Mayıs ayında Anadolu Ajansı’nda haber olduğu ortaya çıktı. Muhalefet liderleri “Neden şimdi?” diye sordu.

HİÇBİR EMPERYAL GÜCÜN GÖLGESİNİ DAHİ KABUL ETMİYORUZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Biz CHP olarak, bu ülkenin bağımsızlığı için mücadele eden bir gelenekten geliyoruz. Hiçbir emperyal gücün gölgesini dahi kabul etmiyoruz” dedi.
“Önce şu soruyu gerçekten sormak gerekiyor” diye söze başlayan Kılıçdaroğlu, “7 ay önce yapılan açıklama ortada dururken bu ülkenin Cumhurbaşkanı kimdi? Bu ülkenin sarayında kim oturuyordu? Dışişleri Bakanı kimdi? Hadi bütün bunlardan vazgeçtim. Perguleci Fahrettin neredeydi? 7 aydır tepki vermediler. Neden şimdi tepki veriyorlar” sorularını yöneltti.

‘ALÇAK BİR PLANDIR’

Bahçeli, ‘ABD’nin Başkan Adayı mertebesine ulaşmış müstevli artığının Türkiye üzerinde hesap yapması, siyasi ameliyatı aklından geçirmesi, kumpas peşinde koşması tam bir kokuşmuşluktur’ dedi. Biden’ın sözlerine “kabul edilemez skandal açıklamalar” diyen Bahçeli; “Bu şahsın Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına, egemenlik haklarına, milli iradenin takdir ve tercihine saldırısı ancak düşmanlık olarak değerlendirilecektir,” ifadelerini kullandı.
Bahçeli, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ı devirmeyi hedeflemesi, bunu darbeyle değil de muhalefeti destekleyip seçim yoluyla yapılması gerektiğine vurgu yapması alçak bir plandır,” dedi.

“O DEVİR BİTTİ”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “ABD Başkan adayının Türkiye’ye bir demokrasi ayarı verme cümleleri kabul edilemez. Bu hepimizin şiddetle kınayacağı, reddedeceği bir durumdur” diye konuştu.
İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bize birkaç yüzyıllık bir ülkenin siyasisi, demokrasi ayarı veremez. Biz tam bağımsız Türkiye ve ‘özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ diyen anlayışın ferdiyiz. Bu manada içeriden ve dışarıdan demokrasiye ayar verme çabaları artık tutmaz. O devir bitti.”

Kalın’dan Bıden’a İngilizce tepki

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye’ye emir verilen günler geride kaldı. Biden’ın Türkiye analizi saf bir cehalete dayanıyor” dedi.
Kalın İngilizce yaptığı paylaşımda, “Biden’ın Türkiye analizi saf bir cehalete dayanıyor. Türkiye’ye emir verilen günler geride kaldı” ifadelerini kullandı.

Hüseyin Çelik’ten Erdoğan’ı iğneleyen Biden tepkisi

AK Parti hükümetlerinde Kültür ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi görevler üstlenen Hüseyin Çelik, ABD’nin Demokrat Parti Başkan adayı Joe Biden’ın aylar sonra Türkiye’de gündem olan sözlerini değerlendirdi. Çelik, Twitter’dan yaptığı paylaşımda 1 Mart tezkeresini hatırlatarak şunları söyledi:
Biden’ın sözleri, derin ABD’nin genetik kodlarının deşifresidir. ABD gittiği her yere kan, gözyaşı, yetim çocuklar, dul kadınlar ve harap ülkeler bıraktı. 1 Mart Tezkeresi’ne ret oyu verdiğimizde, evette ısrar eden arkadaşlar umarım intibaha gelmiştir. Jo, küstah, Trump manyak…
Cumhurbaşkanı Erdoğan o dönem AK Parti Genel Başkanı olarak tezkereyi destekliyordu. Hatta 2016 yılında Suriye tezkeresi için “Irak’ta düşülen hataya düşmek istemiyoruz” demişti.