Liyakat ortadan kalktı

Liyakat ortadan kalktı
Bartın’daki kazaya ilişkin DW Türkçe'ye konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'ya göre, son örneği Amasra’da yaşanan maden kazaları kamudaki işleyişin aşınmasıyla ilişkili.Aksu,...

Bartın’daki kazaya ilişkin DW Türkçe'ye konuşan Bağımsız Maden İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu'ya göre, son örneği Amasra’da yaşanan maden kazaları kamudaki işleyişin aşınmasıyla ilişkili.

Aksu, Amasra’da 2022 yılında kamuya ait bir maden işletmesinin göstermesi gereken dikkat, disiplin, liyakatli, deneyimli ve birikimli tavrın ne yazık ki söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) giderek içinin boşaltıldığını, yönetim mekanizmalarında siyasi yakınlıkların dikkate alındığını ifade eden Aksu,  “O zincir kırılınca bir kere sağlıklı bir maden, üretim planı, işleyişi ve yönetimi ortaya koymak zor” dedi.

DENETİM ORTADAN KALKTI

Madencilerin maden yöneticilerinin, işletme müdürlerinin ve vardiya amirlerinin kendilerine verdiği talimatı yerine getirmekle mükellef olduğunu dile getiren Aksu, “Denetim mekanizması yani Enerji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın rutin denetimleri olması gerekir. Yapılan denetimler sonucu sunulan raporlarda verilen emirlerin ve düzeltme taleplerinin de harfiyen yerine getirilmesi gerekir. Fakat nadiren bu raporlar sağlıklı oluyor. Sağlıklı bir rapor çıksa bile bu rapordaki talimatları yerine getirebilecek bir idare tavrı göremiyoruz” diye konuştu.

Denetimlerin çoğunlukla kurumlara ve işletmelere önceden haber verildiğini söyleyen Aksu, göstermelik bir denetim pratiğinin işlediğine dikkat çekiyor. Başaran Aksu, kamu işleyişinde en tepeden başlayan aşınma ve erozyonun işçilerin hayatını doğrudan etkileyen böylesi sonuçlar ürettiğini vurguladı.