Lodos yıktı geçti

Lodos yıktı geçti
İstanbul’da dün öğleden sonra etkisini artıran fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtınada 4 kişi hayatını kaybederken, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.Meteoroloji yetkililerinin daha...

İstanbul’da dün öğleden sonra etkisini artıran fırtına hayatı olumsuz etkiledi. Fırtınada 4 kişi hayatını kaybederken, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, eğitime bir gün ara verildiğini duyurdu.

Meteoroloji yetkililerinin daha önce uyarıda bulunduğu fırtına, İstanbul’da sabah saatlerinden itibaren etkili oldu. İstanbul sahilinde rüzgarın etkisiyle yüksek dalgalar oluştu. İstanbul Valiliği’nin açıklamasında, “İstanbul’da olumsuz hava koşulları nedeniyle 1’i yabancı uyruklu, 3’ü vatandaşımız olmak üzere 4 can kaybı yaşanmış, 3’ü ağır, 19 vatandaşımız yaralanmıştır” denildi, daha sonra yaralı sayısının 40’a yaklaştığı duyuruldu.

İBB’den yapılan açıklamada da şiddetli lodos nedeniyle belediye ekiplerinin 33 çatı uçması, 192 ağaç devrilmesi, 232 tehlike arz eden parça, 52 trafik ışığı ve yön tabelası ile 12 araç hasarı vakasına müdahalede bulunduğu belirtildi.

BUGÜN İÇİN DE UYARI YAPILDI
Meteoroloji yetkililerine göre rüzgarın saatteki hızının en yüksek ölçüldüğü bölge Beylikdüzü oldu. Beylikdüzü radar sahasında rüzgarın hızı saatte 129 kilometreye kadar çıktı. Meteoroloji yetkilileri, rüzgarın il genelinde bu akşam saatlerine kadar etkili olmaya devam etmesinin beklendiğini ifade etti.

ESENYURT’TA BİNANIN ÇATISI UÇTU
Beylikdüzü’nde de kısa süreli çamur yağdı. Esenyurt Bağlarçeşme Caddesi ile 1105. Sokak’ın kesişiminde bulunan bir binanın çatısı, kentte etkisini artıran tam fırtına nedeniyle koparak uçtu.

İNŞAAT HALİNDEKİ BİNADAN PARÇA DÜŞTÜ
Sultangazi’de rüzgarın etkisiyle inşaat halindeki bir binadan beton parçaları yoldan geçen bir vatandaşın üzerine düştü. Yaralanan vatandaş, ihbar üzerine bölgeye sevk edilen sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından ambulansla hastaneye sevk edildi.

MOTOSİKLET VE ELEKTRİKLİ SCOOTERLARA TRAFİK YASAĞI
İstanbul Valiliği, lodos fırtınası nedeniyle bu akşam saat 18.00’e kadar, başta motokuryelik hizmeti yapan araçlar olmak üzere, motosiklet ve elektrikli scooterların trafiğe çıkmasına müsaade edilmeyeceğini duyurdu.

AĞAÇLAR YERİNDEN SÖKÜLDÜ ÇATILAR UÇTU, TEKNELER HASAR GÖRDÜ
Pendik Amatör Balıkçılar Derneği ve Maltepe Park iskelesinde bağlı teknelerden bazıları zarar gördü. Halkalı’daki metro çalışmalarında kullanılan vinç devrilirken, Bağcılar’da inşaatta kullanılan vincin rüzgarın etkisiyle sallanmaya başladığı görüldü. Çatalca Serbest Bölge girişinde bulunan saat kulesi ise fırtına nedeniyle devrildi. Kulenin devrilme anı vatandaşlar tarafından cep telefonu kameralarıyla saniye saniye kaydedildi.

ARAÇLAR HASAR GÖRDÜ


Üsküdar, Beylikdüzü, Avcılar, Bağcılar, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy, Çatalca ve Sultangazi’de rüzgar bazı ağaçları yerinden söktü. Avrupa ve Anadolu yakasındaki birçok ilçede çatılardan kopan parçalar ve savrulan reklam panolarının düşmesi sonucu park halindeki bazı araçlarda hasar meydana geldi. Haraççı Araç Muayene İstasyonu ve Beylikdüzü Bakırcılar Sanayi Sitesi’nin çatısı fırtına nedeniyle uçtu. Bazı metrobüs duraklarında ise rüzgar nedeniyle hasar oluştu.

ÇAMLICA TEPESİ’NDE TÜRK BAYRAĞI KOPTU
Çamlıca Tepesi’ndeki Türk bayrağı da etkili olan fırtına nedeniyle bağlı olduğu direkten koparak uçtu. Polis ekipleri bayrağı muhafaza altına aldı. Büyükçekmece Cumhuriyet Mahallesi Gürpınar Yolu Caddesi’nde bir kamyonet, Çatalca-Büyükçekmece istikametinde ise 2 kamyon, seyir halindeyken rüzgarın etkisiyle devrildi.

KURU YÜK GEMİSİ İSKELEYE ÇARPTI


İstanbul Deniz Otobüsleri, Pendik, Yenikapı, Kabataş, Kadıköy’den Yalova, Bursa, Bandırma’ya yapılan hızlı arabalı vapur ve deniz otobüsü seferlerinden bazılarını iptal ettiğini duyurdu. Ambarlı Limanı’nda ise fırtına nedeniyle sürüklenen kuru yük gemisi iskeleye çarptı. İstanbul Boğazı da ağır hava şartları nedeniyle çift yönlü olarak gemi trafiğine kapatıldı.

MOTOSİKLETLİ KURYELERE METROBÜS ŞOFÖRLERİNDEN YARDIM

İBB’ye bağlı iki adet metrobüs, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nün üzerinde savunmasız bir şekilde giden motor sürücülerinin rüzgarını kesti. İki metrobüs yan yana gelerek bir güvenlik koridoru oluşturdular ve motosiklet kullananların güvenle boğaz köprüsünden geçmesini sağladılar.

EĞİTİME BİR GÜNLÜK FIRTINA ARASI

İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’de şiddetli lodos nedeniyle yüz yüze eğitime bir gün ara verildi. Kamu kurumlarında çalışan engelli ve hamile personel de izinli sayılacak.

BİRÇOK İL AYNI FELAKETİ YAŞADI

Bursa’nın Gürsu ilçesinde ise fırtına nedeniyle bir ağaç yoldan geçmekte olan yolcu minibüsünün üzerine düştü. Minibüsteki 2 yolcu yaralandı. Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, lodos bir evin çatısını uçurdu. Uçan çatı park halindeki bir otomobilin üzerine düştü. Bodrum’da da sabah saatlerinde başlayan lodos, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Sahilde işletmesi bulunan esnaf, dükkanlarına yığdıkları kum torbalarıyla deniz suyunun içeri girmesini engellemeye çalıştı.