Lokantalar açıldığı gün bomba cüzdanımızda patlayacak..

Son Güncellenme Tarihi: Ocak 25, 2021 / 15:56

Lokantaların, kahvelerin, kafelerin , birahanelerin, meyhanelerin benzeri yerlerin açılması yönünde ciddi baskı var.
Dayanma gücümüz kalmadı batıyoruz sesleri yükseliyor. Lüks restoranlarda aynı sıkıntıda, esnaf lokantaları da. Günde 500 kişiye hizmet veren de 40/50 kişiyle yetinenin de sıkıntısı aynı. İktidarın yaptığı yardım devede kulak.
Tabi sadece esnaf sıkıntıda değil, o yerlerde çalışan aşçısından garsonuna, komisinden gıda tedarikçisine kadar bu sektörde çalışan milyonlar var. En büyük sıkıntıyı onlar çekiyor..Neredeyse tamamı ücretsiz izinde. Neredeyse tamamının eline üç aydır beş kuruş geçmiyor.
O halde iktidar yasakları gevşetsin, sıkı tedbirlerle restoranlar açılsın. İçeri girişte HES kodu sorgusu yapılsın vs.
İktidar o hatayı haziran ayında yaptı. Hayatı hızla normalleştirdi , tatil kredisi vererek bile insanları seyahate teşvik etti, bedeli ağır oldu. Binin altında olan günlük vaka sayısı sonbaharda otuz bin seviyesine çıktı. Ekonomi daha da zora girdi. Aynı hatayı tekrar yapmak istemiyorlar, bu kez bilim kurulunun sesine kulak vermeyi tercih ediyorlar.
Peki bilim kurulu ne diyor?
İki şey.
BİR: Vaka sayısı binli rakamlara inmeden olmaz.
İKİ: En az 25 milyon kişiye aşı yapılmadan önlemler gevşetilemez.
İkisi de şimdilik zor, hatta imkansız! Çoğu uzman şubat ayını unutun mart sonuna doğru gevşemeler başlarsa öpün de başınıza koyun diyor.
Diyelim ki işler umulandan iyi gitti, diyelim ki esnafın batıyorum çığlığı yankı buldu, diyelim ki iktidar başka çare bulamadı gözünü kararttı gevşemeye onay verdi, lokantalar açıldı.
İnsanlar hurra diye koşmasalar bile arkadaş sohbetini özleyen, evde oturmaktan sıkılan, kebapçıyı balıkçıyı, meyhaneyi özleyen hatırı sayılır bir grup dışarı çıkmaya başlayacak.
Öğlen yemeklerini ayakta kuru gıdalarla geçiştirmek zorunda kalanlar da esnaf lokantalarındaki yerini alacak.
Ve öncü birlikler ilk şoku yaşayacak!
Ne şoku diyeceksiniz?
Hesap şoku. İki ay içinde gıda ürünlerine yüzde 40 oranında zam geldi.Ayçiçek yağından yumurtaya, etten domates bibere, fasulyeye kadar.
Lokantacı mecbur bu artışı fiyatlara yansıtacak. Gittiğiniz esnaf lokantasından düne kadar 20/25 liraya çıkarken artık 30/35 liraya çıkacaksınız?
Hele canınız çekti akşam kebapçıda yerinizi aldınız. Yandınız demektir; et fiyatları aldı başını gitti.Yanında alkol alırsanız yandı külüm keten helvası olursunuz. İçkide ÖTV yüzde 17 artırıldı.
Boğazdaki balık lokantalarının el yakacağını şimdiden garanti edebilirim.
Hesabınızı şöyle yapın, iki ay önce ne ödüyorsanız en az yüzde 35 hatta yüzde 50’ye kadar çıkın.
Lokantalar açıldığı gün bomba cüzdanımızda patlayacak.

Mehmet Tezkan

Mehmet Tezkan… 1960 yılında istanbul’da doğan Mehmet Tezkan Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. Tezkan, bir dönem Cumhuriyet Gazetesi’nde spor müdürlüğü, Yankı Dergisi’nde ise yazı işleri müdürlüğü yaptı. Show TV’de Haber Müdürlüğü, Star TV’de de Haber Koordinatörlüğü görevlerinde bulundu.

Sabah Gazetesi’nde Genel Yayın Müdür Yardımcısı olarak görev yapmıştır. Sabah, Vatan ve Milliyet Gazeteleri’nde köşe yazarlığı yapmıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top