Lozan’ın 100. Yılı Sergisi Pembe Köşk’te açıldı

Lozan’ın 100. Yılı Sergisi Pembe Köşk’te açıldı
Küratörlüğünü Prof. Dr. Temuçin Ertan’ın yaptığı, ‘Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılı Sergisi Pembe Köşk’te açıldı.Sergide, Lozan Antlaşması metninin tıpkı basımı, İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü’nün...

Küratörlüğünü Prof. Dr. Temuçin Ertan’ın yaptığı, ‘Lozan Barış Antlaşması’nın 100. Yılı Sergisi Pembe Köşk’te açıldı.

Sergide, Lozan Antlaşması metninin tıpkı basımı, İsmet İnönü ve eşi Mevhibe İnönü’nün Lozan’dan ailelerine yazdıkları mektuplar, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü arasındaki önemli yazışmalar ile İsmet ve Mevhibe İnönü’nün Lozan ziyaretinde kullandıkları kişisel eşyalara yer verildi.


İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker, her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Pembe Köşk’te sergiler düzenlediklerini belirtti. Toker, Lozan Antlaşması’nın başlangıcının 100. yılı dolayısıyla bu yıl ki serginin temasının Lozan Antlaşması olduğunu kaydetti.

Sergide, annesi Mevhibe İnönü’nün o döneme ait titizlikle muhafaza ettiği belge, fotoğraf ve eşyalara yer verdiklerini vurgulayan Toker, “Bu sergide, babamın Lozan’da yaşadıklarını asıl belgeleriyle paylaşmak istedik. Orada bulunanların kartvizitleri, davetlerde yedikleri yemeklerin menüleri ve diğer belgeler de var” dedi.