Lübnan’da ekonomik kriz halkı sokağa döktü

Lübnan’da ekonomik kriz halkı sokağa döktü
Lübnan’da halk, Lübnan lirasının birkaç aydan bu yana karaborsada yüzde 80 oranında değer kaybetmesinin yanı sıra işsizlik ile hayat pahalılığı nedeniyle yönetimi protesto etti.Protestoculardan Muhammed Ramazan, basına yaptığı...

Lübnan’da halk, Lübnan lirasının birkaç aydan bu yana karaborsada yüzde 80 oranında değer kaybetmesinin yanı sıra işsizlik ile hayat pahalılığı nedeniyle yönetimi protesto etti.
Protestoculardan Muhammed Ramazan, basına yaptığı açıklamada, esnaf olduğunu ancak doların rekor seviyede yükselmesi nedeniyle iş yapamayacak duruma geldiğini söyledi.
Piyasada dolar bulamadıklarını ifade eden Ramazan, ülkedeki hayat pahalılığına karşı yolsuzlukla suçladıkları yönetimi protestoya devam edeceklerini aktardı.
Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1 ABD doları 1515 Lübnan lirası olmasına rağmen karaborsada dolar bugün itibariyle 7 bin Lübnan lirasının üzerinde işlem görüyor.
ÜLKEDEKİ EKONOMİK KRİZ
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan ekonomisinin, 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en büyük krizi yaşadığı ifade ediliyor.
Başbakan Diyab, geçen aylarda ülkesindeki kamu borcunun 90 milyar doları aştığını belirtmişti.
Lübnan hükümeti, her yıl 2 milyar dolar olmak üzere 5 yılda toplam 10 milyar dolar kredi için Uluslararası Para Fonu ile müzakerelere başlandığını açıklamıştı.