Lukaşenko yemin etti almanya ‘tanımam’ dedi

Lukaşenko yemin etti almanya ‘tanımam’ dedi
Belarus’ta tartışmalı seçimlerin yarattığı kaos bitmiyor. Dün gizli bir törenle yemin eden Devlet Başkanı Lukaşenko’ya Almanya ve Polonya’dan, “Başkanlığını tanımıyoruz” uyarısı geldi.Belarus Devlet Başkanı Aleksander...

Belarus’ta tartışmalı seçimlerin yarattığı kaos bitmiyor. Dün gizli bir törenle yemin eden Devlet Başkanı Lukaşenko’ya Almanya ve Polonya’dan, “Başkanlığını tanımıyoruz” uyarısı geldi.

Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ülkedeki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra ‘gizlice’ yemin ederek görevine başladı. Almanya ve Polonya, Lukaşenko’nun başkanlığını tanımadıklarını açıkladı. Belarus Devlet Başkanı dün kamuoyuna duyurulmayan bir törende anayasa üzerine el basarak yemin etti. Devlet televizyonlarında yayınlanmayan Bağımsızlık Sarayı’ndaki törene devlet görevlileri ve resmi basın mensupları katıldı. Ülkede seçim sonuçlarının açıklanmasından bu yana devam eden gösterilerin gölgesinde gerçekleşen törende Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Lidiya Yermoşina, Lukaşenko’ya cumhurbaşkanlığı mazbatasını verdi.
‘ADİL DEĞİLDİ’
Yemin töreninin, öncesinde herhangi bir duyuru yapılmadan gerçekleşmesi göstericilerin eylemlerin dozunu artırmalarından korkulduğu şeklinde yorumlandı. Lukaşenko, yaptığı konuşmada global bir krizin eşiğindeyken ülkedeki güvenli yaşamı yeniden sağlamak gerektiğini vurgulayarak, “Bunu yapacağız. Belarus için böylesine zor bir dönemde ülkeye ve halkına sadık kalan insanları terk etme hakkım yok, bunu yapamam.” ifadelerini kullandı. Öte yandan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Belarus’taki seçimler hiçbir şekilde demokratik bir seçim için gereken asgari şartları karşılamıyordu. Ne adil ne de özgür bir seçimdi. Bu nedenle, daha önce Başbakan Angela Merkel’in söylediği gibi, bu seçimlerin sonuçlarını tanımadık” dedi.
‘KABUL EDİLEMEZ’
Polonya Dışişleri Bakanlığı da, ‘’Demokratik olmayan bir seçimle seçilen bir başkan, ister gizlice ister aleni bir şekilde yemin etsin meşru kabul edilemez’’ açıklamasını yaptı. Belarus’ta 1994’ten bu yana 5 defa art arda cumhurbaşkanı seçilen Lukaşenko, 9 Ağustos’ta yapılan seçimleri yüzde 80,1 oy ile yeniden kazanmış, en yakın rakibi Svetlana Tikhanovskaya yüzde 10,12 oy alabilmişti. Seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla muhalefetin organizasyonuyla protestolar başlamıştı.