Macron 5 yıl daha cumhurbaşkanı

Son Güncellenme Tarihi: Nisan 25, 2022 / 10:52

Fransa’da yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda Emmanuel Macron, sandıktan yine Cumhurbaşkanı olarak çıktı. Macron, rakibi aşırı sağcı lider Marine Le Pen’i açık ara geride bırakarak 5 yıl için daha cumhurbaşkanı seçildi.

Cumhurbaşkanı Macron ilk belirlemelere göre oyların yüzde 58,2’sini alarak Beşinci Cumhuriyet’in 8’inci cumhurbaşkanı oldu. Le Pen ise yüzde 41,8 oyda kaldı.

VAO’dan Arzu Çakır’ın haberine göre, ilk turda yüzde 27,8 oy alan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yüzde 23,1 oy alarak 12 aday arasından ikinci tura yükselmeyi başaran Marine Le Pen yarıştı.

İçişleri Bakanlığı, seçimlerin ülke genelinde olaysız geçtiğini belirterek, seçimlere katılım oranının yüzde 72 olduğunu açıkladı. Bu, sandığa katılımda tarihi bir gerileme olduğunu ortaya koydu. Bu oran 2017 seçimlerinin ikinci turunda yüzde 74,6, 2012 seçimlerinde de yüzde 80,4 olmuştu.

“Ne Macron ne Le Pen” diyerek sandığı protesto eden seçmen sayısının artması nedeniyle katılım rekor düzeyde düştü. Seçmenin yüzde 28’ine denk gelen yaklaşık 14 milyonu sandığa gitmedi.

Macron bu zaferle Fransa’da ikinci kez Cumhurbaşkanlığına seçilen az sayıdaki isimler arasına katılıyor.

Le Pen: Başarılı sonuç
Cumhurbaşkanlığı seçimini ikinci turda kaybeden aşırı sağcı Ulusal Cephe parti lideri Marine Le Pen, seçim sonuçlarının ardından açıklamalarda bulundu.

Mağlubiyeti kabul eden Le Pen, aldığı oy oranının zafer olduğunu belirterek, “Ülkenin üzerinde büyük bir özgürlük rüzgarı yükselebilirdi. Seçimler aksini belirledi. Bu gecenin sonucu kendi içinde büyük bir zafer” dedi.

Yasama seçimi için mücadele vereceğini kaydeden Le Pen, “Bu akşam yasama seçimlerinin büyük seçim savaşını başlatıyoruz. Bu savaşı Jordan Bardella ile yapacağım. Ulusal Cephe, nereden gelirse gelsin, Emmanuel Macron’un politikalarına karşı bir araya gelmek isteyen herkesi birleştirmek için çalışacak” ifadelerini kullandı

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top