Macron parlamentoda çoğunluğu sağlayamıyor

Macron parlamentoda çoğunluğu sağlayamıyor
Fransa’da dün yapılan ikinci tur seçimlerin ilk sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Emmarnuel Macron’un Ensemble (Birlikte) ittifakı, Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu elde edemiyor. Aldığı bu sonuçla ülkeyi yönetmesi zorlaşacak...

Fransa’da dün yapılan ikinci tur seçimlerin ilk sonuçlarına göre Cumhurbaşkanı Emmarnuel Macron’un Ensemble (Birlikte) ittifakı, Ulusal Meclis’te salt çoğunluğu elde edemiyor. Aldığı bu sonuçla ülkeyi yönetmesi zorlaşacak olan Macron’un, Fransa Meclisi’nde salt çoğunluğu elde edebilmek için koalisyon ya da milli birlik hükümeti gibi arayışlara girmesi gerekiyor.

Ajansların Ifop-Fiducial şirketlerinin ilk sandık çıkış anketlerinden aktardığına göre, Ensemble ittifakının 577 sandalyeli mecliste elde edebileceği milletvekili sayısı 210 ila 240 görünüyor.

Aşırı solcu Jean-Luc Melenchon’un girişimiyle LFİ, Yeşiller Partisi (EEVL), Sosyalist Partisi (PS) ve Komünist Partiyi (PCF) kapsayan “Sosyal ve Ekolojik Yeni Halk Birliği” (Nupes) ittifakının meclise taşıyacağı milletvekili sayısı ise 170 ila 195 sandalye elde etmesi öngörülüyor.

LE PEN DE MECLİSTE
Aşırı sağcı lider Marine Le Pen’in, milletvekili koltuğu için yarıştığı Pas-de-Calais vilayetinin 11. seçim bölgesinde galip geldiği kaydediliyor.

İkinci tura yüksek bir oy oranıyla kaldığı genel seçimlerde, Le Pen’in partisi RN’nin 20 ila 40 milletvekili çıkaracağı tahmin ediliyordu. Le Pen, şimdi elde edeceği en az 60 milletvekili ile güçlü bir grup kurabilecek. Ulusal Meclis’te partilerin grup oluşturabilmesi için en az 15 milletvekili çıkarmaları gerekiyor.

BAŞARISIZ OLAN BAKANLAR İSTİFA EDECEK
Seçimin ikinci turuna kalan Fransa Başbakanı Elisabeth Borne’un yanı sıra kabinede milletvekili adayı olan 14 bakandan milletvekili seçilemeyenlerin kabineden istifa edecekleri daha önce belirtilmişti.

Fransa’nın deniz aşırı topraklarından Guadeloupe Valiliğinin açıkladığı sonuçlara göre, Guadeloupe’un 2. seçim bölgesinde milletvekili adayı olan Deniz İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Justine Benin, sol rakibine karşı yarışı kaybetti.

Basının aktardığı kesin olmayan sonuçlara göre, milletvekili adayı Sağlık Bakanı Brigitte Bourguignon ve Ekolojik Geçiş ve Bölgesel Uyum Bakanı Amelie de Montchalin seçimden mağlup ayrılırken, halihazırda Başbakan Elisabeth Borne, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, Dayanışma, Özerklik ve Engelli Bireyler Bakanı Damien Abad, Tarım Bakanı Marc Fesneau, Dış Ticaretten Sorumlu Bakan Franck Riester ve Parlamento İlişkilerinden Sorumlu Bakan Olivier Veran milletvekili seçildi.