Macron’a ‘Türk’ şakası

Macron’a ‘Türk’ şakası
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısı öncesi liderlerle bir araya geldi. Toplantının yapılacağı Prag Kalesi’ne gelen Erdoğan, fuaye alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu (AST) toplantısı öncesi liderlerle bir araya geldi. Toplantının yapılacağı Prag Kalesi’ne gelen Erdoğan, fuaye alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir süre sohbet etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de ayaküstü konuştu. Macron ile şakalaşan Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatına ilişkin sohbet sırasında “Macron, seni de alalım Türk Birliği’ne” dedi.


HANIMINLA GEL SENİNLE ANLAŞAMIYORUZ
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile yaptığı sohbete de değinen Erdoğan, “Macron, Türk Birliği’ne gelecek, öyle dedi. ‘Hangi mevsimde geleyim’ dedi. En sonunda ‘G-20’den sonra gelsem nasıl olur’ dedi. ‘Gel’ dedik, ‘ama gelirken hanımla da beraber gel.’ Latifemizi de yaptık kendisine. ‘Hanımlar iyi anlaşıyor ama biz seninle anlaşamıyoruz’ dedik” ifadesini kullandı. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre ise Macron görüşmede, Ege Denizi’nde yaşanan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirdi, taraflar arasında diyaloğun yeniden başlatılması çağrısında bulundu. Macron, Finlandiya ve İsveç’in NATO üye olmalarına verdiği desteğin tekrar altını çizdi. Erdoğan, daha sonra Macaristan Başbakanı Orban’ın da katılımıyla, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan ile bir araya geldi. Ukrayna ve Rusya arasında tahıl anlaşmasının sağlanmasıyla diplomatik arabuluculuk rolünü öne çıkartan Türkiye, Azerbaycan ve Ermenistan arasında yapılacak barış görüşmelerinde de arabuluculuk girişiminde bulundu.

DÖRTLÜ GÖRÜŞME
Bu görüşmeden sonra Paşinyan, Aliyev, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron, dörtlü zirvede biraraya geldi.