Macron’la sert atışma

Macron’la sert atışma
Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini öne süren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Türkiye bölgede artık bir ortak değil, sorunumuz Türk halkı ile değil Erdoğan hükümetiyle” dedi.Fransa...

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de NATO müttefiki gibi hareket etmediğini öne süren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Türkiye bölgede artık bir ortak değil, sorunumuz Türk halkı ile değil Erdoğan hükümetiyle” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Yunanistan ile Güney Kıbrıs’ın da olduğu Güney Avrupa Ülkeleri Birliği Forumu üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla Korsika Adası’nda bir araya geldi.
Görüşme öncesi düzenlenen basın toplantısında Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalar yapan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Libya’ya giden Türk kargo gemisini aramak isteyen Fransız fırkateyninin Türk savaş gemilerince engellenmesini hatırlatarak bu davranışların kabul edilemez olduğunu söyledi.
Yaptığı açıklamaları yüz yüze görüşmelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da söylediğini belirten Emanuel Macron, Avrupa Birliği’nin de Türkiye’ye karşı açık olması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye’nin Libya hükümetiyle de kabul edilemez bir anlaşma imzaladığını öne süren Macron,
“Kıbrıs açıklarındaki faaliyetleri de kabul edilemez. Aynı zamanda büyük bir devlete yakışmayacak provokasyonlar söz konusu. Türk halkı büyük bir halk. Ancak biz Avrupalılar artık Erdoğan hükümetine karşı daha açık olmalıyız “ ifadelerini kullandı.

Dışişleri’nden Macron’a sert yanıt

Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaparak Macron’un sözlerine yanıt verdi. “Fransa Cumhurbaşkanı yine eski sömürgeci refleksleriyle kibirli, üst perdeden ders vermeye çalışmıştır” denilen açıklamada, Macron’un sözlerinin kendi acziyetini ve içinde bulunduğu çaresizliği ortaya koyduğu belirtildi.
Dışişleri açıklamasında “Dış politikadaki tüm sinsi planlarını suya düşürdüğümüz, kirli oyunlarını bozduğumuz Macron iç açısıyla her gün fütursuzca Türkiye’ye ve Sayın Cumhurbaşkanımıza saldırmaktadır” denildi.
Herhangi bir ülkenin deniz yetki alanını belirlemenin Macron’un haddine olmadığına vurgu yapılan açıklamada “Fransa, tek taraflı ve kışkırtıcı adımlar atan ve AB’yi kendi dar bakışlı çıkarları uğruna rehin alan Yunanistan ve GKRY’nin körü körüne avukatlığını yapacağına, uzlaşmadan ve diyalogdan yana tavır koymalıdır. Bu, Avrupalılığımız ve NATO Müttefikliğimizin de bir gereğidir” ifadelerine yer verildi.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik: ‘Sömürgecilerin ahlaksız oyunu’

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un açıklamalarına bir yanıt da Ak Parti Sözcüsü Ömer Çelik’ten geldi. Macron’a sosyal medya hesabından tepki gösteren Çelik, “ Macron ‘sorunumuz Türk halkıyla değil Erdoğan’la’ demiş. Sömürgecilerin eski ve ahlaksız bir oyunudur bu. Halkları sömürmek için sahte sevgi gösterisi sunar ama vatansever liderleri hedef alırlardı. Sömürgeci kafanın Cumhurbaşkanımızı hedef alması bizim için gururdur” ifadelerini kullandı.
Ak Parti Sözcüsü Çelik, “Fransa gibi bir devleti bugünkü başarısız duruma düşüren Macron’dur” dedi ve ekledi: “Macron Fransa’yı yönetme beceriksizliğini dış politika saldırganlığı ile örtbas etmeye çalışıyor. Macron, Libya’da Hafter’in toplu mezarlarından sorumludur.”
Macron’un Yunanistan’ı kullanarak Doğu Akdeniz’de sömürgecilik oyunu oynamaya çalıştığını söyleyen Ömer Çelik, “Suriye’de deneyip berbat ettiği oyunu Akdeniz’e taşımaya çalışıyor. Cumhurbaşkanımız bu saldırganlığa izin vermediği için Cumhurbaşkanımızı hedef alıyor” dedi.

Miçotakis Türkiye’ye süre verdi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransız, Alman ve İngiliz medyasına ortak bir makale yazarak ‘Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de geri adım atmaması halinde AB’nin yaptırım uygulaması gerektiğini’ savundu. Miçotakis, “Diyaloğa ihtiyacımız var ama silah zoruyla değil” dedi.
Miçotakis’in makalesi, Fransa’da Le Monde, Almanya’da Frankfurter Allgemeine Zeitung, İngiltere’de de The Times gazetelerinde eş zamanlı olarak yayımlanan makalesinde, “Diyaloğa ihtiyacımız var ama silah zoruyla değil. Benim ülkemin güvenliğinin ve istikrarının tehdit edilmesi, bütün Avrupa Birliği ülkelerinin esenliğini ve güvenliğini tehdit eder” dedi.
AB’nin bu ayki zirvesinde Doğu Akdeniz konusunda bir karar almasının beklendiğine dikkat çeken Miçotakis “Türkiye zirveye dek sağduyulu bir tutum benimsemezse, Avrupalı lider dostlarımın anlamlı yaptırımlar uygulamaktan başka bir seçeneği olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullandı. Miçotakis Türkiye’nin ‘yaptırımları engellemek, geriye doğru bir adım atmak ve krizden çıkış yolu belirlemek için hâlâ zamanı olduğunu’ belirtti.