Maden müdürünün ifadesi ortaya çıktı

Son Güncellenme Tarihi: Kasım 4, 2022 / 12:12

Bartın’ın Amasra ilçesinde 14 Ekim’de 41 madencinin hayatını kaybettiği grizu ve kömür tozu patlamasıyla ilgili soruşturmada sekiz kişi tutuklandı. Tutuklananlar arasında yer alan Amasra Taşkömürü İşletmesi (ATİM) Müdürü Cihat Özdemir ve ATİM İşletme Müdürü Selçuk Ekmekçi’nin ifadeleri ortaya çıktı.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI DÖRT GÜN ÖNCE TEFTİŞ YAPMIŞ
DW Türkçe’den Can Bursalı’nın haberine göre, olası kastla öldürme suçunu işlediği iddiasıyla tutuklanan madenin en yetkili ismi olan Özdemir, patlamadan dört gün önce Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin madenle ilgili rapor hazırladığını ve bu raporda herhangi bir eksikliğe rastlanmadığını belirtti. Özdemir, bakanlığın raporunda iki eksiklik tespit edildiğine değinerek, “Bulduğu eksiklikler, forkliftin tamiri ve kuyu başında olan aspiratörlerin modernizasyonu ile ilgiliydi” dedi.

Özdemir ifadesinde, madendeki eksikliklerin tamamlanmasının Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Maden ve Petrol Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğunda olduğuna da değindi ve şunları söyledi: “Tespit edilen eksiklikler çalışmaya engel olsaydı zaten denetim yapan kurumun ocağı durdurma yetkisi olduğu için ocağı durdururdu, bize sadece ceza yazarak bizi hızlandırmayı amaçlamışlardır.”

İŞLETME MÜDÜRÜNE GÖRE İŞÇİ VE NEZARETÇİLER SORUMLU
Patlamanın yaşandığı madenin İşletme Müdürü olarak görev yapan Selçuk Ekmekçi ise ifadesinde, hayatını kaybeden üç madenciyi sorumlu tuttu. Ekmekçi, “Bilirkişiler daha doğru bilir ancak benim düşüncem, kaza barutçu yani ateşleyici arkadaşımızın acele hareket etmesinden dolayı yaşandı” dedi.

Madende üretim için yapılan patlatma işleminde, lağımcının acele hareket ettiğini ileri süren Ekmekçi, “Kaza sırasında vefat eden iki maden nezaretçisi şehidimizin lağımın acele atılmasına müsamaha gösterdiğini düşünüyorum” ifadelerini de kullandı.

Gazete Pencere'yi Google'da Takip Et

Scroll to Top