Madenci yakınlarına ‘avukatınızı değiştirin’ baskısı

Madenci yakınlarına ‘avukatınızı değiştirin’ baskısı
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde 14 Ekim’de meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden madenci yakınlarının avukatları, polis olduğunu söyleyen kişiler tarafından müvekkillerinin...

Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde 14 Ekim’de meydana gelen maden patlamasında hayatını kaybeden madenci yakınlarının avukatları, polis olduğunu söyleyen kişiler tarafından müvekkillerinin aranarak “Avukatlarınızı değiştirin” baskısına maruz kaldıklarını öne sürdü. DW Türkçe’den Can Bursalı, madenci yakınları, avukatlar ve yetkililere iddiaları sordu. İsminin açıklanmasını istemeyen bir madenci yakını “Polis olduğunu söyleyen kişiler ‘Avukatlarınızı değiştirmezseniz karşı karşıya geliriz, tazminatınızı alamazsınız” dediler” ifadelerini kullandı. Bir başka madenci yakını ise Bartın İl Emniyet Müdürü Şakir Korkmaz’ın eşi Nilgün Korkmaz’ın Polis Eşleri Derneği adına kendilerini ziyaret ettiğini söyledi. Madenci yakını, “Polis Eşleri Derneği adına ziyaret eden Bartın Emniyet Müdürü’nün eşi, ‘Şehir dışından gelen avukatları azledin, Bartın’daki avukatlarla anlaşın’ dedi” ifadelerini kullandı.

MÜVEKKİLİ AZLETTİ
Bir başka madenci yakını ise polisten aldığı telefondan sonra Halkevleri Hukuk Dairesi üyesi olan avukatlarını azletti. Halkevleri Hukuk Dairesi’nden avukat Sercan Aran, müvekkillerinin tehdit edildiğini ifade etti.

GERÇEK SORUMLULARI KURTARMA ÇABASI
Madenci yakınlarına “Avukatlarınızı değiştirin” baskısı yapıldığı iddiasıyla ilgili olarak dosyaya müdahil olan Çağdaş Hukukçular Derneği, Sosyal Haklar Derneği, Adalet için Hukukçular, Demokrasi için Hukukçular, Halkevleri Hukuk Dairesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği’nden avukatlar da bir açıklama yayınladı. Açıklamada, madenci yakınlarına yönelik baskıların, avukatları “bu soruşturmadan uzaklaştırmaya çalışarak katliamın gerçek sorumlularını kurtarma çabası” olduğu öne sürüldü.